Absinthe, – den mest legendariska utav alla drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar du noll mer legendarisk än absint.

De mesta människor innehar förmodligen en basal medvetenhet om att absint är, men de mesta av dem vet bara ett litet antal sanna information om sprit eller alkohol samt bara en bråkdel av dem innehar haft chans att få ett bägare av denna mystiska dryck före sej på bordet.

Därför önskar jag med det här lilla inlägget presentera för er läsare lite fakta om denna legendariska spritdryck samt se tillbaka på dess lysande förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint främst gjordes.

Mycket berusande samt smaksatt med anis, sägs absint inneha varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en doktor från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flera år innan Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod berömda för att äga tillverka en medicinsk tonic som bar en enorm likhet med absint absint narkotika.

Likväl var det Ordinaire, ej Henriod systrar, som sålde formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efter etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin bild som en läkemedelstonic och blev mer känd för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, drömmar och för att ge inspiration till konstnärer.

Således legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett realitet är att hon inspirerade så stora konstnärer samt författare som Degas, Erfaren Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att alstra målningar och litteratur som har blivit klassiker i världens konst och böcker.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot sprit i allmänhet samt mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att förment bevisa att malörtens olja, en av de flera ingredienserna i absint, var farlig och giftig, ehuru endast en liten mängd malört fanns i en absint butelj.

En annan evenemang som skedde i början av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och mördade hela sin familj.

Ehuru gubben hade en lång historia av att vara gravt alkoholiserad samt missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i många europeiska länder och AMERIKA.

Frankrike följde efter år 1915.

Antagligen för att det var förbjuden frukt, innehar många av de falska rykten och historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än nu, trots att modern vetenskap innehar visat att malört ej är mer skadligt eller orsakar dårskap än någon annan naturlig ingrediens som pepparmynta olja alternativt vaniljextrakt.

Nu, i begynnelsen utav 2000-talet, tas förbuden så sakteliga bort.

I de större europeiska länder är absint totalt lagligt åter.

I AMERIKA (givetvis) är det fortfarande lagar mot att producera samt sälja den, ehuru annorlunda företag har hittat på möjligheter att kringgå dessa förbud.

Att dricka absint är inte längre ett brott.

För en amerikan, innebära det att det är OK att inmundiga absint, så länge du inhandlar det från en juridisk, icke-amerikanska källa som man kan hitta Nätet.