Natriumkarbonat

Natriumkarbonat, vars formel är Na2CO3, är ett av världens mest använda och viktigaste kemiska ämnen på jorden. Natriumkarbonat släpper ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Substansen är ofarlig vid kontakt med huden, men kan orsaka irritation i ögonen. I låga koncentrationer är det heller inte giftigt att förtära natriumkarbonat.

22504-natriumkarbonat-600-g

Natriumkarbonat kännetecknas som ett relativt grovt fördelat vitt pulver. Det används i pulverform för tillverkning och räknas som ett starkt alkali. Det används ofta i glastillverkning, för kemisk bearbetning och i tvåltillverkning.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men det kan också tillverkas. Det finns stora fyndigheter i till exempel USA, Botswana, Kina, Mexiko, Indien, Sydafrika och Turkiet. Vid tillverkning av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Natriumkarbonat passar ypperligt för rengöring av tyngre smuts. Dock är det något frätande så det rekommenderas att använda handskar och skyddsglasögon. I vanligt tal brukar natriumkarbonat även kallas tvättsoda som ibland kan finnas att inhandla i dagligvaruhandeln. Annars finns det ofta i färgaffärer, på prisad.se och hembryggning.se och kan då även kallas målarsoda eller hushållssoda. Natriumkarbonat neutraliserar många fläckar och lukt, och är ett ämne som själv inte är illaluktande. Den högsta kvaliteten av natriumkarbonat är livsmedelskvalitet och används till hembryggning, sodavatten, lutfisk, rengöring av ytor för livsmedel, snustillverkning med mera.

Det finns även goda förutsättningar att få rent silver med hjälp av natriumkarbonat. Innan man påbörjar processen bör man tänka på att rengöra silvret noga. Det får inte finnas någon smuts eller fett kvar. Man placerar en bit aluminiumfolie i en glasskål och häller på kokanade vatten ihop med natriumkarbonat.

Det silver som sedan ska rengöras doppas ner i skålen så att det kommer i direkt kontakt med foliet. Det börjar bubbla omgående men det slutar efter ett tag. Det brukar vanligtvis ta några minuter. Beläggningarna på silvret ska nu ha avlägsnats.  Ta därefter upp silvret och skölj av det med kallt vatten och torka och gnid med en trasa.

Processen är effektiv på så sätt att silvret inte slits på samma sätt om putsmedel hade använts. Det beror på att silvrets beläggning som utgörs av silversulfider omvandlas till metalliskt silver och svavelväte. Det blir med andra ord till gas. Se därför till att vädra ordentligt om det är hårt oxiderat silver som ska behandlas.

En varning bör dock utfärdas för att behandla nysilver med natriumkarbonat. Försilvring som eventuellt riskerar att vara genombruten ger då mörka fläckar.