Natriumkarbonat – ett naturligt ämne till silverputsning av matsilver och silversmycken – silverputs

Det är relativt enkelt att avlägsna beläggningar – silverputs – på sitt silver om man använder natriumkarbonat.  Ämnet kännetecknas i sin fasta form av att det är ett relativt grovt fördelat vitt pulver.

Faktum är att natriumkarbonat som hjälpmedel är ett gammalt klassiskt hushållsknep. Förfarandet är tämligen enkelt. Man strör natriumkarbonat över en bit aluminiumfolie som man låter täcka botten på till exempel en glasskål. Därefter är det bara att hälla på kokande vatten.

När silvret doppas i skålen och kommer i kontakt med folieytan och natriumkarbonatet är den effektiva processen igång. Man bör dock vara noga med att avlägsna grövre smuts och fett innan silvret doppas. Nysilver bör dock inte behandlas enligt den här metoden eftersom försilvring som eventuellt riskerar att vara genombruten har en tendens att bilda mörka fläckar på de föremål som ska behandlas.

Vad händer rent tekniskt när silvret doppas ner i skålen? Det man märker av är att det börjar bubbla rejält i några minuter. När det har slutat bubbla ska beläggningarna på silvret vara borta. Silversulfider som primärt utgör beläggningen på silvret omvandlas till metalliskt silver och svavelväte. Det resulterar med andra ord i att en gas bildas och därför bör man vädra utrymmen noggrant. I synnerhet om hårt oxiderat silver ska behandlas. Men i övrigt är denna metod mycket skonsam i jämförelse med om putsmedel används.

När det bubblat färdigt och beläggningarna lossnat så bör silvret sköljas med kallt vatten. Därefter ska det torkas och gnidas med en trasa. Om allt detta utförs så kommer silvret tveklöst att glänsa livfullt.

Na2CO3 är den kemiska formeln för natriumkarbonat, och ibland benämns ämnet även som kalcinerad soda. Det är ett av våra mest använda och viktigaste kemiska ämne på jorden. Natriumkarbonat genererar en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativt laddad karbonat-jon (CO3).

Det är i princip ofarligt att få natriumkarbonat på huden. Man får dock akta sig så man inte får det i ögonen eftersom det kan medföra irritation. Om koncentrationerna av natriumkarbonat är mycket små är det heller inte farligt att förtära natriumkarbonat även om det såklart inte rekommenderas.

Pulverformen av natriumkarbonat används flitigt i tillverkningsindustrier med tanke på att det är ett starkt alkali. Det används till exempel väldigt mycket inom glas- och tvåltillverkning. Även inom snustillverkningen är det vanligt att natriumkarbonat används.

Ämnet är helt å hållet naturligt förekommande på vår jord men det kan även framställas artificiell väg genom att blanda natriumklorid (salt) och ammoniak. Rikligt med naturligt natriumkarbonat finns exempelvis i USA, Kina, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika och Turkiet.

Natriumkarbonat är ett ämne som är fritt från lukt samtidigt som det neutraliserar fläckar och lukt. Ämnet är lämpligt för all typ av rengöring av tyngre smuts.

Natriumkarbonat kan ha en frätande effekt på huden även om den inte är kraftig. Ändå rekommenderas att handskar och skyddsglasögon används när ämnet hanteras. Den som vill köpa natriumkarbonat till silverputs kan i många fall finna det i en välsorterad färghandel och på allt-fraktfritt.se.