Testa 5:2-dieten och fasta du också

Undrar du över vad 5:2-dieten är för något? Ingen har väl kunnat undgå det enorma genomslag 5:2-dieten har fått under det senaste året. En diet som på massor sätt använts under århundraden blev plötsligt formulerad, spridd samt omtyckt av allihopa de tusentals som nu provat på och funnit de solklara fördelarna med att följa denna väl genomarbetade och enkla diet som blivit allas vår favoritväg till hälsa samt viktminskning. Plötsligen har hela Sverige börjat diskutera kalorisnåla rätter och de enklaste sätten att klara fastedagarna. Vi delar recept i lunchrummen och inspirerar varandra genom att lägga upp våra nya favoriträtter på Instagram samt övriga sociala medier.

5:2-dieten har på mindre än ett år blivit en ny svensk folkrörelse, samt ett effektivt steg mot ett slankare och mer blomstrande liv!

5:2-dietens höjning började i Storbritannien 2012 i och med tv-dokumentären Eat, Fast & Live Longer. I dokumentären provar journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under nio veckor och lyckas uträtta en viktminskning på 9 kg på samma gång som han förbättrade både sina kolesterol- och blodsockervärden. 500 kalorier
Succén var ett faktum och dieten som innebär två dagar av halvfasta per vecka fick sitt genombrott. Den nu otroligt populära vägen till ett hälsosammare liv har därpå spridit sig till framföralltt ill Sverige och Norge, och här har väl ingen kunnat undvika de mängder av artiklar samt tv-program som uppmärksammat vår senaste trend inom mat samt välbefinnande.

Så hur fungerar då den omtalade 5:2-dieten? Och vad skiljer den ifrån allihopa andra fastor vi provat genom åren? Det här med bantningskurer är ju ingenting nytt och både vi och våra mammor har väl gått igenom många kålsoppedieter, detox-kurer, fastor och juiceveckor. Varför har just denna fått sådant grepp bland svenskarna? För 5:2 har ju minsann slagit igenom både hos män och kvinnor. Jo, det finns en grundläggande orsak.

5:2-dieten är inte besvärlig. Du kommer inte att behöva gå hungrig hela veckan, planering samt matlagning är lätt, du behöver inte avstå ifrån middagsbjudningar och du behöver inte sluta inta dina favoriträtter. Fem dagar i veckan äter du exakt vad och hur mycket du önskar. Enbart två av veckans dagar följer du dietens villkor om ett maximalt intag av 600 kalorier. Och effekterna av denna måttliga uppoffring är omedelbara samt slående. Viktminskningen kommer för de allra flesta som provar 5:2 som ett brev på posten. Och det minskade kaloriintaget är hela hemligheten med 5:2.

Periodisk fasta, som 5:2-dieten faller under, kan minska risken för alzheimers eftersom fastedagarna innebär att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir de effektivare på att motarbeta sjukdomar. Blodsockret och blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner. Därtill sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att lagra fett.

Tillhör du en av dem som provat dig igenom diet efter diet utan att finna något som funkar i längden kan 5:2-dieten vara din långsiktiga lösning på viktproblemen. Likadant är den en simpel väg till viktminskning för dig som inte provat på diet förut och tvivlar på din förmåga att hålla dig ifrån livets goda. En anledning till 5:2-dietens stora popularitet är väl just att den passar samtliga!

Det finns en mycket bra pocketbok skriven av Ola Norrman (han som skrivit boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och simpelt heter 52-dieten. Vad som är en stor bonus är att man kan låna boken helt gratis på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens resa till bibliotelet – utan lånar boken via sin PC. I princip alla populära bra böcker kan lånas – avgiftsfritt. Läses enklast med en Läsplatta, typ iRiver. Önskar man köpa så finns pocketboken billigt på allt-fraktfritt.se.