Järnsulfat mossa ser till att din gräsmatta blir nätt

Det är så vanligt att klaga på mossa i trädgården och man kan ju fråga om alla de där tipsen som man får om mossbekämpning i trädgårdstidningar minsann fungerar. Har man testat med mossriven alternativt med järnsulfat mossa mår odugligt av och inte sett någon skillnad så kan det bero på att man egentligen inte har så bra koll på hur mossan lever och funkar.

järnsulfatspridare

Till skillnad från gräset så har mossan inte ett djupt rotsystem. Den ligger på ytan och är rätt enkel att få bort till exempel med rivmaskin. Men ifall man enbart river så kan man förvänta att mossan strax kommer igen för den är ihållande och börjar växa redan vid 4 grader.

Ett blomstrande gräs med hjälp av järnsulfat mot mossan

När man väljer att behandla med järnsulfat mossa inte klarar av så får man en ganska snabb effekt. Det är förstås betydelsefullt att ha koll på järnsulfat mossa dosering så att man inte överdriver alternativt ger mattan för lite.

Man börjar på våren med att processa gräsmattan med flytande järnsulfat som man sprider med vanlig vattenkanna med spridarramp eller med en dunk som har en spraydel (ejektordunk) samt kopplas på vattenslangen.

Har man en markant gräsmatta så kan det vara klokt att inbringa mossa gti – alternativt blanda själv 200-250 g järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter samt köpa en ejektordunk – så att man lättare får tillgång till vatten och så att man får en automatisk blandningseffekt.

Det är briljant att använda järnsulfat mot mossa av många anledningar. Gräset blir grönare av järnvitriol och därtill så får man undan mördarsniglarna som ej tycker om det här ämnet.

Bra teknik för applicering av järnsulfat på gräset

Med god teknik så blir det enklare att sköta gräset. Ifall du tycker att det blir för svårt att blanda järnsulfat med vatten och därpå gå omkring med en traditionell vattenkanna med spridarramp så kan du åskåda ejektordunkarna som gör jobbet enklare och som dessutom minskar risken för pulver som flyger omkring i luften samt irriterar.

Järnsulfat, Spridarramp, ejektordunk samt andra tillbehör finns på allt-fraktfritt.se.

Hur lång tid tar det att få en riktigt fin gräsmatta?

Om du då våren kommer står och ser ut över en sorglig gräsmatta så kanske du undrar hur lång tid det kommer att ta innan den blir förnäm igen. Om du använder dig av korrekt teknik och applicerar järnsulfat mossa inte tycker om och därjämte gödslar med naturligt gödsel så kan du allaredan till hösten se stor skillnad. Mer info här spridarramp.

Tänk på att använda dig av bra teknik och möjligtvis lägga ut ett tunt jordlager över gräset med fler frön för mer gräs. Det här är ett bra sätt att ge gräset en bättre chans mot mossan som har ett försprång då marken är utan näring.

Men en aning tålamod får man ändå ha för det kan ta över två års tid att gå från en dyster gräsmatta till mattan som är riktigt grön och vacker. Fast det är bra att veta att man på en säsong kan se skillnad och det ger ju motivation till att fortgå med omvårdanden av gräsmattan.