Smakrikt och underbart vin hemma

Vin är en av favoritdryckerna hos flertal människor. Det finns antika traditioner av tillverkning av vin, och i nuvarande Iran har man hittat tecken av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens seder spridits och anammats av övriga världen.

Det har därutöver blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Många säger att det är ett ypperligt tillfälle att personligen ha chans att utröna skilda vinsmaker. Den som aldrig förr bryggt vin från grunden kan med fördel använda sig av en komplett vinsats. Om alla instruktioner följs noggrant så kommer också nybörjaren lyckas och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare brukar dock vilja utgå från egna recept, eller rentav experimentera fram nya recept under processens gång. I enlighet med EU:s definitioner så tillåts vin i sedvanlig bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, uteslutande kallas vin om vinmusten innehåller pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver emellertid inte leva upp till de kraven, och det med fördel. Det ger potential att testa att göra vin på många olika bär och frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man ska tänka på före man sätter igång med hemmabryggningen är att inspektera så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man inte råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan ombilda vinets smakkaraktär markant. En annan oerhört betydelsefull del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären alternativt frukterna är fräscht.

För att vara på den säkra sidan bör man rena sitt vatten med hjälp av aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol eller högtryckspressat format kol. Kolets kompetens att förädla beror på kvalitativa aspekter som kolets area i kvadratmeter per gram och porstruktur. Mer information här Spritessenser 280 ml till 14 x 75 cl

Sila vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen ska ske i rumstemperatur. Aktivt kol finns att köpa genom Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och grunda vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen ej bör vara för små. Ett vattenlås måste vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det brukar blidas skum under jäsningen de första dagarna och om hinken inte är tillräckligt omfattande kommer mäsk ta sig ut genom vattenlåset.

När förjäsningen är färdig ska vinet omtappas till ett ytterligare jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska ske. Jäshinken ska nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är även en väldigt central del av redskapen som används vid bryggning. Den används för att mäta upp sockerhalten i musten. Även ett mätglas ska finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml brukar vara nog.

Då och då är det faktiskt inte bara sockerhalten som ger utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar därför utslaget annorlunda.

Ta alltid regelbundna prover med oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en huvudsaklig roll under bryggningens gång. Ett förslag är att mäta upp tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk därefter ned oechslemätaren för att läsa av värdet.

Anteckna alla värden noggrant i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så vis undviker man att bli förvånad över vinsmaken i slutändan. Men man bör så klart inte bara förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet då och då och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen måste vinet stå i jäskärlet i ca 2-4 veckor. Exakt tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och filtrera ännu en gång.