Vill du få hemmagjorda vinet att smaka bättre? – Använd garvsyra samt tannin

Nuförtiden så finns det gott om humorinslag som har tagit namnet garvsyra men faktum är att den här syran har ganska lite med shower att göra. Visst, den består av flera tanniner som är en mycket angelägen del i vin som naturligtvis vanligtvis serveras i underhållningssammanhang.

garvsyra

Den goda smaken i vinet samt den sträva smaken i omogen frukt

Om du tar ett bett i en omogen frukt så får du en barsk smak i munnen. Den här smaken kommer från tannin som finns naturligt i annorlunda frukter såsom sharonfrukt såväl som i vindruvornas kärnor samt skal.

Tanniner vin utmärks av att de har gott om det goda tanninet som åstadkommer att smaken blir mer häftig och hett sammandragande. När du dricker ett bra rödvin så känner du helt klart av tanninet. Garvsyran känns likaså i whisky samt cognac och kommer då från ekfaten eller tillsatta ekspån varifrån alkoholen extraherat syran.

Garvsyran är likaså en del av kaffe och te men icke dominerande

Den garvsyra kaffe består av är inte dominant för det finns fler syror i kaffet som påverkar smaken. För att få ned surhetsgraden som de här syrorna bidrar till så kan man rosta hårdare för ett högre PH-värde.

Te som smakar strävt har tanniner som är PH-neutrala. Men det är viktigt att fatta att te ej har garvsyra såsom är fallet i kaffe. Det är icke samma sak ehuru man känner den där sträva tanninsmaken då man tar en bägare te.

Gör ditt eget rödvin med bättre och fylligare smak

När det handlar om tanniner vin blir godare av så är det betydelsefullt att man får rätt sort. Detta är sådant som vintillverkare är högst medvetna om, och de är noga med att nyttja sig av korrekt typ av syra för att få rätt smak på sina viner.

Det är även så att tanninet kan skänka en bättre effekt då vinet får mogna. När du väljer en vinsort som blir godare av att få stå och mogna till sig så kan du vanligtvis se en slags sump i botten av flaskan. Länk till mer info. Detta beror på tanninerna, men sumpen kommer ej att påverka vinets goda smak och man behöver ju icke intaga den.

Du kan tannin införskaffa i smarta förpackningar på tex. hembryggning.se och allt-fraktfritt.se som är lätta att sända med post. Lägg till ditt eget vin för att få en bättre smak.

Det är mycket nyttigt att få i sig tanniner med jämna mellanrum

Tanninerna har blivit avsevärt populära på grund av vi idag vet att de faktiskt är bra för vår välbefinnande. Man har alltså förstått att garvsyra, det vill säga annorlunda typer av tanniner, kan förebygga allvarliga sjukdomstillstånd som förkalkning av artärer. Man menar till och med att tanninerna skulle kunna vara med och bekämpa hjärtinfarkter.

Det finns undersökningar som har visat att tannin också kan ha en sårläkande effekt men detta är mindre viktigt för dig som tycker om vin och som kanske gör ditt eget. Tannin är således ett mycket relevant ämne som bidrar till livskvalité.