Alkoholfri smak av absint från Aromhuset

Kolsyrat vatten kan nu samt ha smak av absint som ju är en smak som förknippas med en del klassiska konstnärer. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är simpel att dosera med kapsyl alternativt doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak samt aningen bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

kolsyrat vatten smakersodastreamsodastreamer mineralvattenbubbelvatten

Både Van Gogh samt Hemingway var kända för att tycka om Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck bestående nervgift som sades frambringa bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar och bland bohemer. En del anser att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till vansinne.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som vanligen ligger mellan 60-70 % så behöver man föga för att känna sig omtumlad i skallen. Smaken är enormt udda med en touch av lakrits, den kommer sig från de olika kryddiga örterna som förekommer i receptet – bl a stjärnanis och malört.

Vanligtvis blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar och blir grumlig. Att dricka Absint rent bränner ordentligt i halsen, även om smaken fortfarande är väldigt god.

Nu kan man erhålla smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens gjord på örtextrakt och oljor som smakar precis som den Absint man får på Systembolaget, fast utan att bränna i halsen eller skapa snurr i skallen. Smaken är kryddig och eldig med en bitter underton vilket människor som har utvecklade smaklökar kommer att tycka om.

Vill man så kan man experimentera att mixa en aning av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte endast till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till olika saker. Just Absint känns som en given smak att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar enastående som smakförstärkare i allting från te till grädde och bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 olika smaker i sitt utbud, allting från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska och klassiska smaker som man kan blanda efter eget sug. Doseringen är busenkel med hjälp av smakflaskans egen kapsyl alternativt medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja dosera 2 ml essens per liter vatten «Då ges man en tydligare smak än det man kan finna i butik.», säger han «Därefter kan man personligen bestämma ifall man vill ha mer alternativt mindre i fortsättningen, eller vid olika tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man köper i affär idag är enormt populärt, men Strand anser att valmöjligheten ännu är otroligt snäv. Allt detta kolsyrade vatten är enormt klent smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så stort som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta personligen och etablera sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar även att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad och pålitlig och skiljer sig rätt så radikalt från de övriga, mer rena smakerna. Men Strand antar att ifall man uppskattar smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.