Kolsyremaskinernas vinnare heter Soda Stream Design

Råd & Rön genomförde i nr 10 år 2007 ett test bland Soda Streamers där Soda Stream Design vann. Man menade att Soda Stream Design var överlägsen sina andra medtävlande både vad gällde design och användarvänlighet.

Det har de senaste åren pratats en del om hur transporterna av buteljerat vatten påverkar miljön negativt och möjligtvis är det för den skull försäljningen av kolsyremaskiner åter tagit enorm fart sedan 90-talets dvala. Många har dessutom nostalgiska minnen från Soda Streams glansdagar på 80-talet, då samtliga trendiga hushåll skaffade kolsyremaskiner och gjorde sin egen läsk.

sodastreamer kolsyrat mineralvatten smakerläskvichy vattenmineralvatten

Idag är det de mer miljömedvetna hushållen som skaffar kolsyremaskiner, men likaså de som själva vill prova fram läckert bordsvatten och läsk. Med skilda aromer och essenser kan man skapa sina egna favoritsmaker och utbudet av smaker är ganska stort.

Soda Stream framställer sina egna smaker, liksom Aga, som är företaget som marknadsför Wassermaxx och har specialiserat sig på kolsyra. Ifall man letar lite mer så hittar man Aromhuset som har spenderat 35 år med att bl a producera goda bordsvattenaromer utan vare sig socker alternativt sötningsmedel. Sonjo har på licens av Pripps fått lov att producera originalsmakessensen Champis bland flera andra intressanta smaker. Saftföretaget Bob framställer goda läskessenser som dock innehåller en hel del socker.

Att göra sin egen läsk är kul och att kunna göra det och samtidigt känna att man utför en insats för miljön känns tillfredsställande. När det innefattar smakerna så finns det, som jämt, delade meningar om vad som är godast. Det bästa är att göra sitt eget Soda Streamer test och finna sina egna favoritsmaker.

Soda Streamers har tillverkats sedan vårt förra sekelskifte, först var det en överdådig attiralj i rika hem, men under 80-talet fanns det en kolsyremaskin i vart och vartannat hushåll. Med andra ord har Soda Stream haft gott om tid på sig att utvecklas till de maskiner vi kan inhandla i dag. Konceptet är ganska enkelt, man skruvar på en co2 cylinder i maskinen som därpå släpper ut kolsyra i en PET-flaska på användarens kommando.

Då allt fler handlar egna kolsyremaskiner tillkommer också fler och fler producenter, Soda Stream leder visserligen ligan men största konkurrenten Wassermaxx från Aga är en värdig tvåa. Man följer varandras innovationer och slåss om kunderna med hjälp av olika designs samt prisvärdhet. Soda Streams Penguin är till exempel den enda kolsyremaskinen som har glasflaskor istället för plast eller metall, och det är en signifikativ detalj som massor kunder gillar.

Kolsyreflaskan man får med när man köper en kolsyremaskin kommer vanligen från Soda Stream alternativt Aga, denna ska man inte slänga bort när den tar slut utan lämna åter till sin återförsäljare mot en ny till reducerat pris. En ny patron kostar omkring 235 kronor och ett inbyte under än 100 kronor.

Kolsyran blir till gasbubblor fyllda med koldioxid när den kommer i bekantskap med vatten, det är de små bubblorna som läskar så skönt i strupen när man dricker läsk eller mineralvatten. I Råd & Röns Soda Streamer test från 2007 tippades sodastreamern bli årets julklapp, vilket den inte blev, det blev istället GPS-mottagaren, DN menade dock i efterhand att Soda Streamern bestämt låg på topp-fem-listan.