Nu finns den gudomliga smaken av Granatäpple som sockerfri smaksättare

Granatäpple är en frukt som inte enbart ser häftig ut, utan har också fantastiska egenskaper för hälsan. Granatäpple sägs förebygga cancer, då speciellt prostatacancer, och är fullproppad med C-vitamin, folsyra samt antioxidanter. Trots allt detta är ändå det bästa med Granatäpple smaken. Frukten har ett hårt yttre hölje och inuti gömmer sig hundratals små röda pärlor, det är dessa som är själva frukten. Smaken är syrlig och frisk med en lite bitter underton som gör balansen fullständigt fantastisk.

sodastreamer kolsyrat bordsvatten smakerläskeblaskvichyvattenmineralvatten

Granatäpple växer framförallt runt Medelhavet och finns med i många religiösa målningar samt skrifter, den är också vanligt förekommande i mytologi och anses på många håll vara en gudomlig frukt. Trädet, som kan bli upp till 8 meter högt, blommar i juni-juli och under senhösten mognar frukterna. Det kan vara en aning svårt att få ut de små fruktpärlorna ur det hårda läderaktiga höljet, men ett trick är att rulla frukten mot ett hårt underlag, därefter dela den på mitten och slå ut de små granatpärlorna. Granatäpple är utöver att äta som det är, dessutom smakligt att ha i gröna sallader.

Med sin rika smak har Granatäpplet blivit ett populärt drinkkoncentrat som kallas Grenadin och är en betydande ingrediens i många klassiska drinkar. Koncentratet får en avsevärt kraftfull klarröd färg och väldigt söt smak.

Gert Strand AB har med sitt varumärke Aromhuset tagit fram 16 olika smakessenser för kolsyrat vatten, en av dem är Granatäpple. Alla aromer är naturliga smaksättare utan vare socker alternativt artificiella sötningsmedel, men otroligt rika på smak. Smaksatt kolsyrat vatten är idag populärare bland oss svenskar än det naturella bubbelvattnet, men Strand tyckte inte att det fanns tillräcklig variation av smaker och smakstyrka bland de smaksatta sorterna han kunde hitta i butikerna.

Genom att använda Aromhusets essenser för att smaksätta sitt kolsyrade vatten så väljer man dels ett hälsosamt och naturligt alternativ, helt fritt från kalorier, och dels ges man möjlighet att mäta upp precis så mycket man själv känner för i stunden. Thomas Ström, som jobbar som säljare för Gert Strand AB, säger att 2 ml essens per liter vatten är en god måttstock i början, då får vattnet konkret samt frisk smak, men ändå inte för stark. Därefter rekommenderar han att man själv testar sig fram till sin egen perfekta balans. Doseringen är enkel, man tar endast den lilla flaskans kapsyl, som rymmer 3 ml, eller den avsedda doseringspipetten.

Alla 16 smaker går att blanda tillsammans med varandra samt Granatäpple i kombination med Citron ger en alert smak. Just Granatäpple är med sin aningen bittra underton en rätt så vuxen smak, men Aromhuset har dessutom speciellt framtagna smaker för barnen, allihopa fria från socker och konstgjorda sötningsmedel. Vad sägs om t ex Toffee Kola, Jordgubbe eller Banan?

Enbart för att dessa aromer har tagits fram som smaksättare för kolsyrat vatten så betyder det inte att de inte passar fint även till annat, man får låta fantasin flöda. Varje flaska smakessens består av 30 ml och räcker till ca 15 liter vatten, i enlighet med angivna rekommendationer.