Tänk ekonomiskt – använd Soda Stream Refill

Soda Stream Refill är en idé som går ut på att man lämnar in sin tomma gaspatron till sin återförsäljare när den är slut. För 89 kronor får man tillbaka en påfylld. Det är en metod som både Soda Stream och Aga tillämpar, och som både konsumenten och distributören tjänar på. En ny kolsyreflaska kostar över 200 kronor ute i butikerna och det finns verkligen ingen anledning till varför man skulle samla på sig en mängd tomma co2 cylinders.

Soda Streams gaspatroner går under namnen Alcojet eller Alco2jet och innehåller 425 gram kolsyra, vilket räcker till ungefär 50 liter kolsyrat vatten. Agas kolsyrepatron innehåller exakt lika mycket, dessutom ser båda märkenas ventiler likadana ut. Enligt fast europeisk standard ska gasflaskor med likadant innanmäte ha samma utformning så att inte explosioner eller andra problem ska uppstå.

smakessensersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

Vilken sort som är bäst är individuellt och omöjligt att svara på. Bägge märkena är proffs på vad de åstadkommer, så någon större skillnad finns inte. Aga har dock utvecklats och kallas specialister på just kolsyra, medan Soda Stream tillsammans med sin hundraåriga erfarenhet bär fanan för de ultimata kolsyremaskinerna.

Den första maskinen för att framställa kolsyrat vatten i hemmet skapades av en man vid namn Guy Gilbey, det var hans bolag som senare skulle utveckla en gren åt Soda Stream. Fastän patenten funnits så länge så dröjde det ända till 70-talet innan allmänheten fick upp ögonen för kolsyremaskinen på riktigt. Då blev det däremot galen efterfrågan och samtliga som «hängde med» skaffade sig en sodastreamer.

Intresset svalnade efter ett tag och under 90-talet såldes knappt några maskiner alls. Nu under 2000-talet återuppväcktes kolsyremaskinen och idag säljs de som aldrig tidigare.

Vi dricker också mer kolsyrade drycker än någonsin vilket tär på miljön som utsätts för påfrestning genom transportutsläpp. Våra ryggar frestas det även på, och vårt tålamod. Med allt släpande av tunga flaskor och backar hem från affären, enbart för att kånka tillbaka dem för återvinning en vecka senare, skulle göra vem som helt vresig i längden.

Skaffar man sig en sodastreamer så slipper man både miljöproblemen och släpandet. Man har därtill alltid tillgång till sina bubblor, oavsett veckodag alternativt tid på dygnet. Det kan vara en god idé att ha ett par kolsyrepatroner så att man har en i lager då man lämnar in den andra för Soda Stream refill. På så sätt står man aldrig utan kolsyra, eftersom vattnet finns tillgängligt genast i kranen.

På tal om kranvatten så är det ännu en påminnelse om varför det är korkat att handla buteljerat vatten. Svenskt kranvatten är väldigt rent samt befriat från slaggämnen, då och då slår det till och med flaskvatten i renhet. Vill man ha sitt kolsyrade vatten smaksatt, som Loka alternativt Ramlösa som man hittar i affärerna, så kan man bara tillsätta aromer efter smak. Aga gör goda aromer och likaså Aromhuset som har 35-årig erfarenhet. Fördelen med att själv smaksätta är att man personligen får välja hur mycket smak man vill ha i sitt vatten.

Att inhandla en kolsyremaskin för att i längden spara in några slantar är också förståndigt, i synnerhet ifall det är exakt mineralvatten man är förtjust i, för då tillkommer ingen extra kostnad för läskkoncentrat och vattenaromer, som kan vara tämligen dyra. Soda Stream refill är också ett smart system för den som vill hålla i slantarna och tänka miljömedvetet.