Maximera fettförbränningen med Saigonkanel

Saigonkanel – den lite mer exklusivare kanelen

Saigonkanel är en typ av kanel som odlas i Vietnam, den är tätt relaterad med Kassiakanel, men sitter på markant rikare arom – och för människan hälsofrämjande egenskaper.

Låt oss reda ut begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi vanligen stöter på i matvarubutikerna, den är billig och förmögen på smak och doft. Den innehar ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar också ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan ifall den intas i för rejäla doser.

Kassiakanel är den ordinära kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad gäller doft och smak, samt har ljusare färg. En stång av Ceylonkanel är bara rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i båda ändar.

Saigonkanel är på flera sätt lik Kassiakanelen, men är också kraftfullare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss mån skadliga kumarinet. Begränsar man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram per dag får man dock inga negativa hälsoeffekter av kumarinet. Det räcker dock gott och väl för att få de hälsosamma effekterna.

Blodsocker och fettförbränning

Människokroppen mår som bäst när blodsockret befinner sig i balans. Det finns skilda vis att se till så att detta händer och den kroppsliga processen är mångfacetterad. Träning, intag av föda med lågt GI och dessutom fullständigt avstå ifrån kolhydrater är alla gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott skick – och blodsockret under kontroll.

Ett annat sätt är att äta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig märkbart balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går långsammare samt att insulinkänsligheten höjs, vilket är en av flera enastående effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, alternativt i frukostmålet, en utomordentlig start på dagen eftersom den stimulerar.

En balanserad blodsockernivå är i sig fördelaktig för fettförbränningen i och med att den sänker insulinutsöndringen och därför lagrar mindre energi i fettvävnaden.

LCHF och Saigonkanel

Ifall man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter som LCHF alternativt Atkins, så har Saigonkanelen fortfarande en mängd gynnsamma kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man får en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen innebär också att energi lättare lagras i muskelmassan, i princip på samma sätt som insulinet gör när man tränar samt intar kaloririk föda.

Dosering av Saigonkanel

Det är viktigt att man har koll på vad man äter – samt i vilken mängd. Det innefattar allting man äter, så även kanel. Saigonkanel består av hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som skänker samtliga dessa enastående effekter på kroppen. Men Saigonkanel är också rikt på kumarin, som inte är lika nyttigt, framför allt kan kumarin ställa till det för levern om det överdoseras.

Man har funnit att max fyra gram Saigonkanel bör intas per dag, för den markant mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som tak. Uppenbara effekter på blodsocker samt ketos uppfattas dock efter väldigt små doser, så man bör pröva sig fram för att hitta en dos som passar en.