Blanda egen god sockerfri likör som har smak från Triple Sec

Den färglösa liköressensen Triple Sec har tydliga inslag av citrus samt apelsin vilket är en njutning för smak och doft. Typiskt för Triple Sec är att den har en förhållandevis hög alkoholhalt i jämförelse med många andra likörer. Triple Sec har en konkret doft av sin sötma samt syrlighet tillsammans med en överlägsen nyans av citrusskal. Smaken används ideligen i olika drinkar, men kan då och då ersättas av Cointreau.

Triple Sec finns även som sockerfri liköressens i Gert Strand ABs utbud. För flera är det otänkbart med sockerfri likör med tanke på att sötman i likör är så påtaglig och karaktäristisk. Men att sockerfri likör skulle sakna sötma är en inkorrekt tolkning.

Istället för socker använder sig Gert Strand AB av sukralos i sin essens. Varför? Det finns två goda skäl. Det ena är att sukralos är fritt från kalorier vilket självfallet är fördelaktigt för de som tänker på figuren. Den sockerfria liköressensen passar dessutom utmärkt för diabetiker, vilket har varit en av baktankarna med produkten. Det är nämligen så att sukralos är ett bra sockersubstitut åt diabetiker.

Tvärtom från socker så utsöndras sukralos hastigt i kroppen utan att brytas ner. Sockernivån i kroppen hålls följaktligen på en jämn nivå när kroppen inte ges någon energitillförsel. Ytterligare en styrka är att sukralos är vattenlöslig vilket får konsekvensen att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Sukralos är ett konstgjort ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Ämnet framställdes för första gången 1976 och har kommit att användas successivt i rytm med att ämnet blivit godkänt som sötningsmedel. Det var först 1994 som sukralos blev godkänt i Europa. Andra ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Att blanda sin egen likör är både smidigt, enkelt och går kvickt. Flera som provat denna metod går sällan tillbaka till att köpa färdiga likörer. Dessutom är sockerfri liköressens som har smak av Triple Sec minst lika söt i smaken som vanliga likörer.

Det definitivt ultimata är att mixa essensen ihop med okryddat brännvin som håller en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Vad beträffar Triple Sec så kan man med fördel välja sprit med en alkoholhalt betydligt högre än 15 %. Genom att inte blanda essensen med kryddat brännvin slipper man riskera obehagliga överraskningar. Därmed inte sagt att det går att påträffa alldeles fantastiska smakkombinationer, men det resulterar ju inte i klassisk Triple Sec – likör. För övrigt går det bra att mixa essensen ihop med vodka ifall man är ute efter en starkare likör.

När man blandar sin Triple Sec- likör så behöver man först och främst en innehållslös flaska som rymmer 750 ml. Däri häller man sin sockerfria essens för att sedan blanda i tre fjärdedelar med alkohol. Flaskan ska sedan skakas ordentligt. Vidare häller man i den återstående mängden av spriten och skakar flaskan ännu en gång. När man har en färdigblandad flaska likör är det angeläget att låta smakerna förenas på bästa vis. Således bör flaskan få stå några dagar så att likören blir så god samt smakrik som möjligt. En färdigblandad likör kan drickas som den är eller blandas i drinkar.

Vill man pröva smaken utan att mixa en hel flaska går det bra att i en första omgång mixa en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.