Cocorum – liköressens

Det har blivit dags för en världsnyhet i form av en sockerfri liköressens som har smak av Cocorum från Gert Strand ABs utbud.

Det är en essens som består av smak från både kokos samt rom. Kokos är en smak som ger en exotisk smakupplevelse enligt många, och en klassisk likör med smak från kokos samt rom är Malibu som har sitt ursprung från västindiska Barbados. När Malibu introducerades var den tänkt som ett enklare alternativ åt bartendrar som ville servera något i stil med Pina Colada. Malibu blev raskt en omtyckt likör och blev en självklar beståndsdel i ett enormt antal exotiska drinkrecept.

Vad skiljer Gert Strands liköressens från klassisk Malibu? Istället för att nyttja riktigt socker i essensen så är den framställd av sukralos som är ett sockerfritt alternativ men likväl 600 ggr sötare. Det är ett syntetiskt sötningsmedel som i stort sett är fritt från kalorier.

Sukralos framställdes först 1976 och har blivit gradvis godkänt för bruk runt om i världen. Men det var inte förrän 1994 som sukralos blev godkänt för användning inom EU-länderna. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Varför sockerfri liköressens? Sukralos är ett mycket bättre alternativ åt diabetiker. Det beror på att det utsöndras omedelbart i kroppen utan att brytas ned. Det medför att kroppens sockernivå hålls på en jämn nivå därför att ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att substansen är vattenlöslig vilket medför att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Vad blandar man lämpligtvis essensen med? Det rekommenderas att blanda den med brännvin som saknar kryddning och som har en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Likör brukar dock ha en alkoholhalt på mellan 15-25 %. Det går bra att blanda essensen med vodka om man är ute efter en starkare likör.

Essensen hälls i en större flaska som rymmer 750 ml. Vidare häller man i tre fjärdedelar med alkohol och skakar om noga. När flaskan skakats häller man i den resterande mängden sprit och skakar om till dess alltsammans har blandats redigt. När man har blandat färdigt en flaska är det viktigt att smaken av brännvinet samt essensen förenas på bästa vis. Således bör blandning stå och vila några dagar så att smakerna verkligen sätter sig.

Det kommer absolut utfalla i en oerhört smakrik och god likör. Antingen dricker man den färdigblandade likören som den är med eller utan lite is, alternativt så använder man den till att blanda drinkar. Vill man först pröva smaken av CocoRum och inte mixa en hel flaska så är det lämpligt att blanda 1/10-dels flaska, vilket är 2 ml essens som ger 75 ml likör.

Den som ännu inte upptäckt hur smidigt och lätt det är med den här typen av hembryggning har något att se fram emot. Många fascineras över hur kvick processen är. Därtill skiljer sig denna sockerfria liköressens med CocoRum-smak inte från vanliga sockerbaserade likörer. Den medför ingen skillnad alls i sötma.