Absinthe Sprit, Blott en drink alternativt en legend?

Många folk tror att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som sprit alternativt alkohol framförallt eftersom det inte är buteljerat med tillsats av socker.

En nuförtiden nära nog utsuddad gräns säger att en likör är sprit med tillsats av socker samt smakämnen – och då börjar antagligen nästan all alkohol som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en bärkraftig växtbaserade alkohol som destilleras med malört samt anis, men är oxå känd för att ha andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne källa, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens nickname Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i flera olika typer.

Dess utveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att efter spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du antagligen begriper, var kvaliteten på de olika märkena mycket varierade, typ vin är idag, samt de billigare sorterna utav absint hade lägre alkoholhalt och nyttjade mestadels ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som heter “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en utav dessa billigare sorter som innehöll en del alternativt ingen anis, fänkål alternativt någon utav de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att ordentligt öka poopulariteten för absint samt bedömdes vanligen vara de som producerade högsta kvalitet.

Medan samtliga innehar sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet utav högre kvalitet än en Mer information här..

Det finns även ett litet antal betraktas som “special absint” som är helt exklusiv och avvikande.

Det är många legender och myter kring absint sprit, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) har en smaragdgrön färg.

Inledningsvis såldes det som ett universellt läkemedel, kanske på grund av fördelarna med malört och övriga örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Så småningom såldes det både som en huskur och en aptitretare.

Den hade en unik effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Flera trodde att hög förbrukning utav absint var kopplat till hallucinationer, våld samt missmod.

Antagligen det är därför det fick så mycket eloge utav bohemiska varianter och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden uttalar att den kända holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt ena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så aktuell i Frankrike, särskilt med bohemiska författarinna samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Du kan finna det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen av drycken ökade så gjorde även efterfrågan, och ganska snart sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna folk förstörde för alla andra.

Det fanns flera mord som var kopplade till förbrukning utav absint precis runt 1900, det mest berömda är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj samt därefter sej själv.

Vid det laget var det Schweiz som främst förbjöd den legendariska dycken men många övriga länder följde kort därnäst.

Ehuru det ännu minsann ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 samt den berömda gröna drycken växer idag i folkgunst igen.

Nu när man har lärt dig ett litet antal intressanta information om absinthe, kommer jag bevilja dej själv avgöra om det blott är en annan dryck, alternativt antagligen mer av en legend.

Med det kumulativ popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta och se om historien upprepar sej.