Erytritol

Erytritol – ett exceptionellt sockersubstitut

Erytritol är ett kolhydratämne som finns naturligt i bland annat druvor, päron och meloner. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska uppbyggnad har likheter med både socker samt alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.

Erytritol skiljer sig från kolhydrater som till exempel socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat genom urinen. Erytritol är således lämpligt för den som vill inta en lågkolhydratkost och undgå de onödiga kolhydraterna.

Erytritol framställs genom att svälla druvsocker. Genom att tillägga vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är helt å hållet okonstlad.

Därjämte innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är fantastiskt gentemot vanligt socker som innehåller 400 kalorier per 100g.

Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar ge en upplevelse av att tungan kan kännas kylslagen. Det är dock en helt ofarlig effekt som påminner om liknande kylande verkan som Xylitol och mentol äger.

Intag av erytritol innebär inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Följaktligen passar erytritol utmärkt för diabetiker.

En tydlig styrka med erytritol Sötmedel är att kroppen behandlar ämnet annorlunda än andra sockeralkoholer. Eftersom erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns vetskap om så tas den upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.

Med tanke på att andra sockeralkoholer är större blir de endast partiellt absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ner av bakterier som producerar gaser samt fettsyror, vilket kan medföra lös mage.

Enligt EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol förekomma i förfriskning eftersom det finns en utökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Fastän Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så måste ämnet innefatta samma lagstiftning.

Erytritol bör inte intas 3 år efter framställning om man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men egentligen har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Erytritol säljs under åtskilliga olika varumärken. Bland annat som Strösöt genom Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som består av 500 gram. Strösöt passar utmärkt åt bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma och dosering. Erytritol skadar ej tänderna och funkar därjämte som en antioxiant.