Med kalciumklorid så kan du avfukta samt smaksätta med salt

Saltet har många mycket bra effekter samt egenskaper. När ett förråd ska avfuktas eller båten tas upp för vintern kommer saltet väl till pass. Torrboll i detta fall är det inte den torrboll du tänker på i första hand utan en boll som är fylld med kalciumklorid, denna kan du köpa färdig eller göra själv, ett sätt är att fylla en hink med salt och använda ett durkslag.

information

Tillverka en egen torrboll med kalciumklorid och få effektivavfuktning.

Om du ska tillverka en egen torrboll för din båt eller källare är det mycket viktigt att du inhandlar rätt typ av salt för att få en bra avfuktning. Vanligt vägsalt kommer inte att fungera som en del tror. Vanligt vägsalt består av natriumklorid och det blir inte en bra torrboll.

För att få ett bra resultat ska man använda kalciumklorid eller alternativet magnesiumklorid för avfuktning. Då man behöver otroligt stark sälta så är det ju också så att man får köpa i större förpackningar, och då är det bra om man kan få ett vettigt pris på saltet. När det är sådana här mängder av saltet som behövs kan det vara svårt att hitta i din lokala butik.

Du fixar själv lätt en torrboll. Ta bara ett stycke tyg lite större än att det rymmer cirka 10kg salt, gör en boll och knyt ihop med snöre och häng upp den. Placera gärna en hink under om det skulle börja droppa från bollen. Man kan också lägga ett durkslag mot hinken och placera saltet däri.

Eventuellt måste du göra flera torrbollar för att få till stånd en effektiv avfuktning. Visst får du en effektivare och snabbare torkeffekt men tänk först över vad utrymmena används till och hur de ser ut.

Detta om torkning, men kalciumklorid kan även nyttjas som smaksättare.

Men när kalciumklorid används som smaksättare måste det vara salt av livsmedelskvalitet.

Om du ska använda saltet på detta sätt ska det ha e-beteckningen e509. Eftersom detta är ett extremt salt salt har det lite speciella användningsområden. Du kände förmodligen inte till att det används vid öltillverkning.

Att ölet upplevs som saltare efter denna tillsats är naturligt men det ger också ölet en bättre balans och stabilare smakupplevelse tack vara kalciumet. Hemmabryggare kan på samma sätt som bryggerierna dra nytta av dessa effekter och göra ett godare öl.

Oavsett om man ska använda kalciumklorid i livsmedelshantering eller göra torrbollar bör man kolla på Internet vilka priser som gäller. På nätet så ska man få bra priser och god kvalitet.

Online på nätet kan du hitta saltet med livsmedelskvalitet hos hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se och mer sällan på Tradera.