Oxalsyra hjälper att effektivt få dän rost på bilen-formaterad

Vintern är till slut över och med det ökade ljuset så syns plötsligt rostfläckar som kan ha uppstått av flygrost. För att ta bort rost på säkert sätt så gäller det att välja en metod som icke kommer att skada metallen och som heller inte är riskfylld för dig. Det finns oxalsyra båt, bil och andra metallytor kan bli som fullkomligt nya av.

flygrost

Så utför du rostborttagning med oxalsyra på ett säkert sätt

Tänk på att oxalsyran är en hållbar karboxylsyra som kan vara riskfylld om man får den i sig i alltför stora mängder. Man ska också skydda ögon och händer då man vill avverka rostfläckar med denna syra, och man ska bestämt icke provsmaka produkten!

Du kan införskaffa ren oxalsyra och därpå blanda ut den med vatten. Det finns en oxalsyra Biltema säljer som fungerar som en fälgtvätt och som är avsevärt populär bland båt- och bilägare. Men man måste inte köpa märke för det är själva syran som gör jobbet.

Faktum är att man finner den här syran i naturen som till exempel i rabarber. Och man kan minsann få bort rost med rabarber men då ska man gnida på bra eller få fram en koncentrerad juice som man lägger det rostiga föremålet i. Andra naturliga källor till syran är kakao samt spenat men i livsmedel så är mängderna avsevärt små och därför så är det ofarligt att få i sig oxalsyran på detta vis.

Så kan du få bort rostfläckarna på små samt stora metallföremål

Men hur ska man få bort rosten med oxalsyra? Det är inte så krångligt som man kan ana och det här är rentav något som alla kan göra. Oavsett om det gäller en trämöbel eller diskbänk som har fått fläckar så gäller det att gnida området som färgats med oxalsyralösningen.

Ifall det handlar om ett mindre föremål så kan man blötlägga detta i lösningen över natten för att därefter spola av. I och med att detta ämnet är frätande och farligt att inmundiga så gäller det att bearbeta det på rätt sätt.

Små barn ska inte få tillgång till oxalsyran och man skall tänka på att bevaka händer och ögon ordentligt då man behandlar en metallyta. Ifall det är så att man av misstag får i sig mycket syra så gäller det att få hjälp omgående. Det har faktiskt hänt att en person har dött av att få i sig flera gram av syran.

Man använder några teskedar syra per 1 dl vatten därför att få en bra lösning så det rör sig ej om stora mängder. När behandlingen är klar så är det förstås centralt att man städar upp ordentligt och inte lämnar kvar rester av syran. Syran kan dock utan problem spolas ut i avloppet.

Ska man blanda själv eller handla färdigblandat?

Det är inte komplicerat att mixa själv men för många så kan det vara komfortabelt med en färdig tvätt som består av syran och måhända andra ingredienser som även är med och verkar för en snygg yta. Länk till ytterligare info.
Vad man väljer är fullständigt individuellt men det kan finnas pengar att spara på att själv blanda fram oxalsyralösningen som man rengör med.