Byt ut sockret mot erytritol

Det naturliga kolhydratämnet erytritol finns i bland annat druvor, päron samt meloner. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater såsom stärkelse eller socker, därför att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras därför outnyttjat via urinen. Det är via jäsning av druvor som erytritol framställs. När man tillsätter bakterier åt druvsockret så sker omvandling och det blir erytritol, enligt en till fullo okonstlad procedur.

Erytritol är bra lämpat till den som önskar inta en lågkolhydratkost och undslippa onödiga kolhydrater. Erytritol skadar inte tänderna och fungerar därtill som en antioxiant. Ämnet består av inga kalorier medans vanligt socker består av 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol som har kemisk struktur som liknar både socker och alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Trots att ämnet funnits i Japan samt USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol har likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket tenderar att skänka upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst farlig verkan och den påminner en del om liknande kylande verkan som xylitol och mentol har.

Erytritol är speciellt lämpat åt diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen oberörd.

Kroppen bearbetar erytritol annorlunda än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin storlek upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir endast delvis absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare till tjocktarmen där de bryts ned av bakterier som bildar gaser samt fettsyror. Det resulterar i vad man i normalt tal kallar för lös mage. sötningsmedel och cancer

En egendomlig omständighet runt erytritol är att ämnet ej får förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen typ av sockeralkohol tillåts förekomma i dryck eftersom risken att få i sig större mängder socker genom dryck är utökad. Dessvärre faller erytritol inom samma lagstiftning.

Om man följer föreliggande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter framställande, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns skilda varumärken som består av erytritol. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som innehåller 500 gram. För den som tycker om bakning är strösöt utmärkt. Alla godsaker som man gillar att stoppa i sig kan helt plötsligen bli nyttigare fast med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma samt dosering.