5:2-metoden – en okomplicerad diet att komma igång med

Det är inte särskilt komplicerat att inleda 5:2-dieten. Du behöver inte rensa kylskåpet på frestelser – du får ju äta dem! Du måste inte heller investera i några nya produkter eller lägga upp ett kost- och träningsschema så knepigt att det fyller kalendern. Enbart två dagar i veckan måste du sätta av åt din nya satsning på att gå ner i vikt, så är du genast igång med din diet.

Börja med att välja ut en vecka som passar fint för att starta en ny vana. Med tanke på att fasta, trots att den bara pågår i en dag, påverkar din ork är det vettigt att välja en vecka då du har några lugnare dagar att välja som fastedagar.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per individ och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För endast 60 år sedan var den siffran på bara 50 kg per person och år. Att dra ner en aning på köttet är en kvick väg mot bättre hälsa. Klicka här för mer info. Tänk på att dina fastedagar kommer att upplevas tunga i inledning, men glöm inte bort att din kropp snart kommer att vänja sig vid din nya livsstil.

Gör din hemläxa innan du startar dieten. Läs på om vilka effekterna dieten kan få och gör upp en plan för hur du ska klara fastedagarna ifall de visar sig vara jobbigare än du trodde. Berätta för din omgivning att du fastar, du kommer att få både sympati och goda råd av dem.

5:2-dieten har blivit så omtyckt att du säkert har arbetskamrater som redan har provat och kan hjälpa dig på vägen!

Gör en matsedel åt dina fastedagar. Läs otaliga recept och ta ut de som inspirerar dig mest. Kanske är det de som påminner mest om hur din kost ser ut idag, möjligtvis känns det mest spännande att testa på nya råvaror som du inte brukar använda. Med ett färdigt upplägg för fastedagarna är du förberedd att låta 5:2-dieten göra entré i ditt liv.

Handla intelligent. Nya råvaror som du inte vet hur du ska nyttja ligger gärna och blir dåliga i kylskåpet. Handla inte mer än du behöver i början så håller du onödiga kostnader och matspill på en miniminivå. Du kommer att notera att dina vanor även på de “vanliga” dagarna förändras efter ett tag och då kan du dessutom börja handla annorlunda i matbutiken.

Sätt en trend. Är det du som står för matlagningen för hela hushållet så gör dig inga otjänster genom att strula till det. Låt familjen ansluta sig till dina nya vanor, men utan kaloribegränsningen. Tillaga samma mat till dem som till dig själv, men låt dem inta hur stora portioner de vill, så slipper du sukta efter onyttigheter som står där på bordet medan du känner dig oinspirerad att förtära din sallad. En god sallad är en utmärkt middag för hela familjen!

Ge inte upp när du vacklar. 5:2 är en anpassningsbar diet. Gick det inte som du tänkte med veckans fastedagar? Men lägg om schemat i sådana fall! Det är aldrig för sent att ta igen en dag och en glömd fastedag kommer inte att fördärva din diet. Kommande vecka går det bättre och snart kommer denna nya vana upplevas som den naturligaste sak i världen.

Troligen får du också en välbehövlig skjuts när väl kilona börjar rasa och det gör de oftast rätt så kvickt.

Det finns en väldigt unik pocketbok av Ola Norrman (han som skrivit boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och simpelt heter 52-dieten. Det som är ytterligare bonus är att man kan låna boken gratis och bekvämt på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens gå till bibliotelet – utan lånar eBoken via sin dator. I princip alla populära bästasäljare kan lånas – gratis. Läses bäst på en Läsplatta, som iRiver. Önskar man äga en pappersbok så finns pocketboken billigt på allt-fraktfritt.se.