Kom i gång-guide med 5:2 metoden

Det är inte särskilt komplicerat att påbörja 5:2-dieten. Du måste inte länsa kylskåpet på frestelser – du tillåts ju äta dem! Du måste inte heller investera i några nya produkter alternativt lägga upp ett kost- och träningsschema så knepigt att det fyller kalendern. Bara två dagar i veckan måste du sätta av åt din nya satsning på att gå ner i vikt, så är du genast verksam med din diet.

Starta med att välja ut en vecka som lämpar sig bra för att starta en ny vana. Med tanke på att fasta, även om den enbart pågår i en dag, påverkar din ork är det vettigt att välja en vecka då du har ett par lugnare dagar att utse som fastedagar.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss uppemot 85 kg kött per människa och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För bara 60 år sedan låg den siffran på enbart 50 kg per individ och år. Att dra ner lite på köttet är en snabb väg mot bättre välbefinnande. Gå till. Tänk på att dina fastedagar kommer att kännas tunga i inledning, men glöm inte bort att din kropp så småningom kommer att vänja sig vid din nya livsstil.

Utför din hemläxa innan du startar dieten. Läs på om vilka effekterna dieten kan få och gör upp en plan för hur du ska fixa fastedagarna ifall de visar sig vara jobbigare än du trodde. Tala om för din omgivning att du fastar, du kommer att få både förståelse och goda råd av dem.

5:2-dieten har blivit så populär att du säkert har arbetskamrater som redan har provat och kan hjälpa dig på vägen!

Gör en matsedel för dina fastedagar. Läs otaliga recept och plocka ut de som inspirerar dig mest. Eventuellt är det de som påminner mest om hur din kost ser ut idag, möjligtvis känns det mest spännande att testa på nya råvaror som du inte brukar använda. Med ett färdigt upplägg för fastedagarna är du förberedd att låta 5:2-dieten göra entré i ditt liv.

Handla smart. Nya råvaror som du inte vet hur du ska använda ligger gärna och blir dåliga i kylskåpet. Köp inte mer än du behöver i början så håller du onödiga kostnader samt matspill på en miniminivå. Du kommer att märka att dina vanor även på de “vanliga” dagarna ändras efter ett tag och då kan du även börja handla på annat sätt i matbutiken.

Sätt en trend. Är det du som står för matlagningen för hela hushållet så gör dig inga otjänster genom att krångla till det. Låt familjen ansluta sig till dina nya vanor, men utan kaloribegränsningen. Tillaga samma mat till dem som till dig själv, men låt dem förtära hur stora portioner de vill, så slipper du sukta efter onyttigheter som står där på bordet medan du känner dig oinspirerad att äta din sallad. En god sallad är en fantastisk middag för hela familjen!

Ge inte upp när du vacklar. 5:2 är en anpasslig diet. Gick det inte som du tänkte med veckans fastedagar? Men lägg om schemat i sådana fall! Det är aldrig för sent att ta igen en dag och en missad fastedag kommer inte att förgöra din diet. Kommande vecka går det bättre och snart kommer denna nya vana upplevas som den naturligaste sak i världen.

Förmodligen får du även en välbehövlig skjuts när väl kilona börjar rasa och det gör de oftast ganska fort.

Det finns en mycket läsvärd bok författad av Ola Norrman (han som skrivit den kanonbra boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och gott heter 52-dieten. Det som är ännu bättre är att man kan låna boken gratis på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens gå till bibliotelet – man lånar eBoken via datorn. I princip alla svindyra sorters böcker kan lånas – gratis. Läses enklast med en Läsplatta, typ iRiver. Vill man köpa så finns pocketboken på allt-fraktfritt.se.