Soda Stream Penguin – en fin kolsyremaskin

En av Sodastreams mest uppfinningsrika och moderna produkt heter Soda Stream Penguin. Namnet kommer från att kolsyremaskinen i hopfällt läge påminner om en pingvin, fast på ett otroligt stilrent vis. Sodastream Penguin är även den enda kolsyremaskin på marknaden som har snygga PET-flaskor i glas i stället för plast, vilket är en detalj som enormt många gillar.

Sodastream har tillverkat kolsyremaskiner i över hundra år, så kunskap och erfarenhet finns det gott om. Dock såldes företaget till Soda Club år 1998, som var smarta nog att ta vara på varumärket och fortfarande marknadsför sina produkter under namnet Sodastream i många länder. I Sverige har vi t ex inte Soda Club, utan Sodastream, i Tyskland å andra sidan heter samma produkter Soda Club.

kolsyrat bordsvatten smakerkolsyrat mineralvatten essenserbordsvattenessenserläskkoncentratmineralvattenvichyvattenbordsvatten

I dagsläget har Sodastream sex olika modeller på kolsyremaskiner, den klassiska modellen Jet är billigast och kan köpas för ca 600 kronor. Penguin befinner sig på andra sidan prisskalan och däremellan finns Pure, Genesis, Stream, samt nykomlingen Dynamo. När man köper en ny sodastreamer följer en eller två PET-flaskor med, samt en full Alco2jet – kolsyrepatron.

När ens kolsyrepatron har tagit slut, efter ungefär 50 kolsyrat vatten, så lämnar man in den mot en påfylld hos sin återförsäljare. Ett inbyte kostar 89 kronor och att införskaffa en helt ny kostar runt 250. Man kan använda även andra kolsyrepatroner i sin Sodastream, de är alla tillverkade enligt europeisk standard, så bara måtten är korrekt är det inga problem. Aga är duktiga på kolsyra och saluför kolsyrepatroner till sina Wassermaxx-maskiner i samma storlek som Alco2jet.

Wassermaxx är Sodastreams största konkurrent och tillverkar förhållandevis likvärdiga produkter. Ifall det ena företaget är aningen bättre på något så är det andra bättre på något annat. Aga, som marknadsför Wassermaxx, har blivit något av specialister gällande kolsyra, medan ingen kan slå Sodastream när det gäller kunnande samt nostalgivärde.

I en prisjämförelse med Wassermaxx så har de ingen modell som kommer upp i samma pris som en Sodastream Penguin, men så har de inte heller någon modell med så sinnrik utformning – och glasflaskor, inte att förglömma.

Vatten är vitalt för allt liv och en människa bör få i sig 1-2 liter vatten varje dag för att kroppen ska funka fint. Det svenska kranvattnet håller enormt hög kvalitet och genomgår regelbundna tester för att säkerställa kvaliteten. Trots det kånkar vi hem liter efter liter med buteljerade drycker från affären, enbart därför att därefter tvingas släpa tillbaka tomflaskorna för återvinning. Det är ett evigt dragande av vatten bara för att vi vill ha våra drycker med viss smak eller med kolsyra.

Har man en kolsyremaskin så slipper man allt bök med dragande samt lagrande av tomflaskor. Man har sin apparat på diskbänken och vattnet i kranen och kan när som helst ladda sin återanvändbara flaska med färskt kolsyrat vatten. Vill man därefter addera smak så gör man det med hjälp av läskkoncentrat eller bordsvattenaromer som finns tillgängliga i butik alternativt på webben.

En av de stora fördelarna med en Sodastream är att den tar så lite plats, att den är så enkel att nyttja och att den till och med kan vara en attraherande detalj i ett nymodigt kök. Sodastream Penguin – i synnerhet – är en riktig liten inredningsdetalj.