När du inte längre tappar kilon under 5:2-dieten

En av de främsta anledningarna till att många påbörjar 5:2-dieten är för att gå ner I vikt. Efter enbart två veckor börjar du se resultat när du ställer dig på vågen och journalisten samt läkaren Michael Mosley som är mannen bakom 5:2-dietens stora genomslag kunde i sin dokumentär exponera hur han personligen gick ner nio kilo på nio veckor när han först provade 5:2.

Att det sker saker med siffrorna på badrumsvågen endast två veckor in i dieten är även en av orsakerna till att de som provar 5:2 ofta håller fast vid dieten och inte ger upp. När du så fort märker resultat känns det lättare att fixa fastedagarna och i princip samtidigt kommer dessutom kroppen ha vant sig och klarar fastedagarna bättre.

Det är inte sällsynt att vara med om att viktnedgången inte blir som man tänkt sig alternativt att den stannar av när man kört 5:2 ett tag. Hade du stora resultat i början av din diet fick du då kvittot på att dina förändrade rutiner gav resultat. Nu när du har fastat periodiskt ett tag har både kroppen samt vanorna stabiliserat sig.

När du började fasta började kroppen göra sig av med vikt, men det är inte självklart att alltsammans var fett. Vanligtvis följer en del muskler med på köpet när du plötsligt drar in på bränslet, det vill säga kalorierna.

Nu när kroppen vet att den överlever på mindre kalorier kan den börja bygga upp igen, och håller du din träning igång kommer det att byggas muskler. Muskler är tunga.

Vill du boosta igång viktraset igen? Prova att lägga om dina fastedagar. Kanske dina nya vanor medför att fastedagarna har bättre verkan på helgerna nu. Det kan också ge effekt att lägga de två fastedagarna intill varandra nu när du är en aning mer van vid att fasta. Du kan även prova att lägga till en fastedag om schemat tillåter det, och köra 4:3 ett tag.

Testa också en aning nya recept. Många vittnar om stor effekt av att avstå från mejeriprodukter, andra av att helt avstå från bröd. Här kan du prova dig fram genom att stänga ute en grupp produkter åt gången i en vecka och utvärdera effekten. Här ges du även möjlighet att utvecklas i köket.

När du rasar i vikt minskar även din kaloriförbränning vid träning. Det innebär att ju mindre du väger, desto hårdare behöver du arbeta för att göra av med kalorier.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss uppemot 85 kg kött per person och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För bara 60 år sedan låg den siffran på blott 50 kg per människa och år. Att dra ner lite på köttet är en snabb väg mot bättre hälsa. Mer information här. Möjligtvis är det dags att utöka ditt träningsprogram och se ifall det har verkan. När du nu har lagt om kosten, väger mindre och därutöver har kommit igång med träningen har du ju mer ork.