Vill du baka sött utan socker så är Sukralos ett förträffligt sötningsmedel

I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är emellertid inte alltid så enkelt att finna rätt medel eftersom de annorlunda varianterna har en aning olika egenskaper och därmed passar olika ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är till fullo utan kalorier. Detta är ett medel som kan användas för bakning men det är angeläget att begripa hur man ska bruka det på rätt sätt.

sukralos

Vad är egentligen sukralos och är det säkert att använda?

En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta skilda bakverk och livsmedel är att detta är ett medel som är sötare än många andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som likaså används för att söta utan att tillföra kalorier.

Sukralosen framställs från fullkomligt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med flera fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning därför att det går att hetta upp. Det är likaså för den skull som sukralosen är ett så bra val då du vill inta bakverk men hålla vikten.

Precis som med så mycket annat i livet så ska man inte förstora användandet av sötningsmedel men det finns ingen orsak till att frukta sukralosen. Den är säker att använda och det I synnerhet i bakverk och godis som man gör hemma.

Sukralos kan däremot vara besvärlig att hitta i butiker men finns på nätet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.

Andra former av sötningsmedel som också kan vara av intresse

Den som börjar med en diet där socker ska uteslutas blir glad av att se att det finns gott om alternativ. Man kan söta maten med andra medel som exempelvis erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron samt melon) som används i flertal kända sötningsmedel som exempelvis sukrin. Om du testat sukrin i kaffet så möjligen du rynkar på näsan och det är inte så underligt, jämfört med sukralosen så är erytritolen icke lika stark.

Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som också har namnet björksocker. Detta är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis samt tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är också därför som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av flera tandläkare som ett substitut till godis med socker.

Något som är hisnande med xylitolen är att den inte bara ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan även dämpa tillväxten av en del bakterier och det här kan leda till att ett barn ej får öroninflammation!
Det här kan vara bra att känna till om man är förälder till att barn som ofta har bekymmer med öronen och som skulle kunna behöva något gott samt nyttigt att bekämpa detta med.

Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har bristfällig smak. Stevia har en egendomlig lakritsliknande bismak som flera tillverkare försöker dölja med att tillsätta smakämnen. Flera sötningsmedel smakar kemikalier alternativt smakar så illa att man brukar mixa flertal olika i ett försök att få bättre smak. Somliga sötningsmedel tål ej värme eller minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är dyr) och näst bäst Erytritol.

Men hur nyttigt är det egentligen att kompensera sockret?

Det är icke längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är enastående för tänderna. Men man ska tänka på att det icke alltid är att rekommendera de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och det här kan vara farligt om man får i sig för mycket.