Att brygga eget vin

Den som vill uppleva nya smaker och tycker om vin bör definitivt testa att brygga själv. Vin kan framställas med hjälp av allehanda bär och frukter och därjämte genom olika jästekniker och övriga faktorer. Läs mer om Aktivt kol

En otvetydig styrka med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder och utrustning. Det har aldrig någonsin varit så lätt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därtill över lag billigare. Det i sin tur innebär andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är flera som har gastronomisk tillfredsställelse över att få nyttja vin i maten åt att höja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flera varierande sätt. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar nog på många.

Det är betydelsefullt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allting som ska användas och konrollera att all utrustning är fräsch samt fungerande. Det är aldrig trevligt att märka att det fattas någonting när man väl ska börja. För att genomföra arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att åstadkomma ett arbetsschema.

Därutöver medföljer vanligtvis bruksanvisningar till allehanda attiraljer som ska användas i processen. Dessa bör läsas mycket noga. Att vara bra förberedd kan nämligen bespara många förargelser samt fel.

Under bryggandets gång tillsätts olika mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (alternativt inte följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka uppnå ett liknande fantastiskt resultat – eller tvärtom, undvika fördärvade smaker.

Vad beträffar utrustningen så behöver den inte vara speciellt stor. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns självklart en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och därtill oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte speciellt komplicerat att brygga sitt första vin utifrån en färdig vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att prova att brygga med utgångspunkt av en färdig vinsats. Det skänker en bra helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit lite mer kunnig kan man börja prova att brygga vin på exempelvis egenplockade bär alternativt frukter.