Gör saft och sylt av sommarens frukt samt bär med vinsyra

Vinsyra är ännu populärt att använda sig av. Man kan nyttja sig av vinsyra alternativt citronsyra därför att konservera och skänka en bättre smak. Askorbinsyra kan användas på samma sätt men flera menar att vinsyran är ett bättre val eftersom att den har ett lägre PH.

Dags att producera sylt och saft samt att konservera med vinsyra

Men vad är vinsyra I själva verket? Man kan säga att vinsyran är en organisk syra i kristallform. När du skall vinsyra handla så kommer den mestadels i påsar som pulver eller på burk, som är ännu bättre att återförsluta. Den här syran finns naturligt i bär och frukt och då särskilt i vindruvor vilket hörs på namnet.

vinsyra

Anledningen till att den här syran är så pass omtyckt i mat är att den ger en sur smak och att den även funkar som antioxidant och hjälper till med att hålla maten fräsch längre. Vinsyra pris är lite dyrare än citronsyra pris, men på senare tid så har citronsyran blivit mer inne som oxidationsämne.

Det finns också vinsten som kan fungera mycket bra som jäsningsmedel

Om du har hört talas om vinsten så ska du vara medveten om att detta inte är detsamma som vinsyran. Man får vinstenen från syran men man använder den till andra saker som till exempel för jäsning. Kanontips

Då man bakar så kan man kombinera vinstenen med bakpulver därför att få en förnäm verkan. Och det går även att få fastare äggvitor genom att blanda den med vinsten. Precis som vinsyran så ger vinstenen konserverande effekt och för den skull så användes den en gång i tiden i inläggningar.

Ersätt vinsyran med citronsyra eller askorbinsyra i sylten

Ifall det är så att du står utan vinsyra och icke hittar den i den lokala butiken så går det att byta med citronsyra alternativt med askorbinsyra. Man behöver ungefär 1,5 mer gånger citronsyra för att få den önskade effekten.

En del menar att man kan ha samma del citronsyra i recept där det står att vinsyran ska användas och sanningen är nog den att det ej kommer att göra så stor skillnad. Men för smakens skull så kan det vara klokt att ha vinsyrapulver hemma inför syltning och saftlagning.

Anledningen till att så många fortsatt håller kvar vid denna tradition är att man får den där gamla smaken. Det smakar som förr vilket inte är så konstigt därför receptet antagligen är från förr.

Tänk på att ha fräsch syra hemma så att syltningen icke misslyckas. Det kan vara smart att köpa hem allt det som man behöver för att göra sylt och inläggningar långt innan man avsätter faktisk tid till detta. Då man väl står där och ska mixa och inser att vinsyrapåsen är för gammal så kan det bli knepigt.

Handla online för bättre priser och bättre produkter

Ett tips är att handla viktiga stapelvaror som vinsyran faktiskt är online. På webben så får du ett bättre urval och väldigt ofta ett bättre pris (allt-fraktfritt.se ligger vanligtvis bäst till för man handlar utan mellanhänder) så passa på att beställa hem den viktiga ingrediensen för sylt och saft så snart som du får chansen.