Nödvändig utrustning för hemmabryggning

Hemmaframställning av Vin är en bok författad av Kjeld Erlandsen som tar upp många goda råd för att lyckas med vinbryggningen. Bland annat finns det noggrant beskrivet om viss essentiell utrustning. För den oinvigde kan det självklart vara bra att ha koll på en del specifika attiraljer som krävs. Speciellt är det på sin plats att lyfta fram hävert samt oechslevikten.

För att förenkla omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert består av två rör, en slang med hjälp av tillhörande slangklämma, därför att ha möjlighet att sluta slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir flexibel åt samtliga jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp ca 5 cm hög som medför att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.

Häverten ska föras ned ¾ i vinet och därpå ska jäskärlet försiktigt lutas innan häverten sänks ned helt å hållet.

Det är betydelsefullt att alltid göra rent häverten efter nyttjande. Rester av vin kan nämligen lätt surna och kan innebära risk att smitta vinet med bakterier. Klicka Här för mer info Etikettpapper självhäftande

Ibland händer det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen ifall de placeras i 70 grader varmt vatten. Därefter kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.

En del kanske inte menar att en del mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är Nödvändig utrustning för hemmaframställning av vin – hävert och oechslevikten. Det är en flytvikt som används åt att räkna ut kvantitet socker samt extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser bort utan som utgör smakämnen och bidrar med färg samt fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha beröring med botten.

Även ett mätglas är alltså nödvändigt och ska vara tillräckligt stort så att oechslemätaren ges plats. En tillräcklig mängd på mätglas brukar utgöra 100 ml. Det är viktigt att ha i åtanke att det inte varje gång är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Varierande frukter samt bär innehåller skilda mängder extraktämnen som ju kan variera utslaget.