5:2-dieten för dig som vill få en bättre hälsa samt gå ner i vikt

Fastans effekt på hälsa och välbefinnande är inte alltid i fokus, det är lätt att viktminskning samt midjemått överskuggar de hälsoeffekter 5:2-dieten kan ha.

I BBC-dokumentären Eat, Fast & Live Longer testade journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under 9 veckor och lyckades utföra en viktminskning på nio kg på samma gång som han förbättrade både sina kolesterol- och blodsockervärden. I och med det har han lagt grunden till det som skulle komma att bli 5:2-dietens genombrott i Storbritannien och därnäst i Norden. Klicklänk till mer info.

För oss i Sverige är det inte bara viktminskningen som är i fokus när det handlar om dieter. Vi har en stark tradition av friskvård och att leva hälsosamt i Norden och en diet som fokuserar på hälsan lika mycket som på midjemåttet går hand i hand med vad vi vill frambringa när vi börjar förändra våra liv. Inte konstigt att vi tog åt oss 5:2-dieten så helhjärtat.

Precis såsom andra periodiska fastor finns det även långsiktiga hälsoeffekter att inbringa. Blodsockret och blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner och därtill sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att spara fett.

Här kan flera av våra vanligaste välfärdssjukdomar såsom diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar kvävas i sin linda.

5:2 kan även exempelvis minska risken för Alzheimers eftersom fastedagarna medför att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir effektivare på att motarbeta sjukdomar. Att hålla en nyttig diet försvårar för många sjukdomar, bland annat Alzheimers. För personer som har ett systoliskt blodtryck ovanför 160 mmHg ökar risken för Alzheimers med 3 gånger.
Det finns en mycket intressant bok av Ola Norrman (han som skrivit “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och gott heter 52-dieten. Det som är ännu bättre är att man kan låna boken utan att lämna datorn på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens åka till biblan – man lånar eBoken via sin dator. De flesta svindyra sorters böcker kan lånas – avgiftsfritt. Läses bäst med en Läsplatta, typ iRiver. Önskar man köpa så finns pocketboken på allt-fraktfritt.se.

Är du överviktig kan en viktminskning via 5:2-dieten kraftigt minska risken att du utvecklar cancer. Tester på djur visar att kalorirestriktion som 5:2 medför till och med kan undertrycka en tumör som börjat tillta – samt ge bättre resultat när tumören strålbehandlas, enligt studier gjorda av bland andra Valter Longo, chef vid Longevity Institute vid universitetet i södra Kalifornien.

Överviktiga människor som lider av astma har länge ordinerats en kalorifattig kost samt rekommenderats att exkludera en del saker ur sin diet, något som stämmer väl överens med 5:2-dieten. Resultaten visar sig efter några veckor och många vittnar om att de orkar mer och rentav kan komma igång att springa och cykla igen.