Nu för tiden är det relativt lätt att brygga sitt eget vin hemma. Massor av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller god kvalitet.
Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara omfattande. Det är gott nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning ihop med ett jäsrör.
Den som använder sig av en komplett vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med ovanför nämnda redskap. Det finns naturligtvis mängder av övriga hjälpmedel och komplement, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp många tips.
Kjeld betonar också hur viktigt det är med hygien. Alltsammans som kommer i bekantskap med vin och frukt måste vara rent. Gå till Nötlikörer
All utrustning måste vara fri från matrester, fett samt diskmedel. Allt sådant kan skada jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet dåligt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar samt avfettar på samma gång. Det är därutöver två medel som är absolut ofarliga att nyttja.
För att få bäst effekt bör rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en ordentlig sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och annat helt å hållet. Det går också att använda soda alternativt trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att skölja av. Tänk dessutom på att eventuella sodarester (ifall sköljningen inte sker noga) kan influera syran i frukten.
Själva materialet vid vinbryggning är viktigt. Rostfritt stål, emaljerade kärl samt kärl i plast går bra. Tänk bara på att vara omsorgsfull med att kontrollera att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man bör undvika kärl som utgörs av järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan ge missfärgning och bismak till vinet.
När man finfördelar den frukt som ska användas åt vinet så är det självfallet en fördel att ha goda förutsättningar för att förenkla arbetet. En bra och slipad kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare alternativt ett pommesfrittesjärn fungerar utmärkt till päron. På så sätt tar det inte alls lång tid att bearbeta 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan nyttja skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn alternativt mixer därför att det är verktyg som delar frukten alldeles för mycket.