Så lyckas du med hemmabryggningen

Det är mycket som har utvecklats inom Hemmaframställnig av vin. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men också jästekniker och annat som har med bryggprocesen att göra. Den som verkligen vill fördjupa sig bör till exempel undersöka boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt många vinbryggare att nå exceptionellt resultat.

Hemmaframställning av vin är en mycket grundlig bok som börjar med att klargöra att vin är en angenäm hobby. Gemene man bör ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet och årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens varierande moment.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest gripande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd varierande kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan finna under skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron och plommon. Vad gäller prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd och blåbär. I skogen finns möjligheten att upptäcka otaliga vilda bär. Han nämner olika slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel med råvaror så inser man ganska raskt att vin kan smaka väldigt olika. Frukt och bär ska självfallet vara mogna och goda om de ska användas till vinframställning

I boken står det noggrant om den nödvändig utrustning som bör användas och det ges dessutom förslag på kringutrustning som är utmärkt att ha. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, en gummitätning med jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och tillbehör som kan vara nyttiga. Vill Du veta mer Klicka Här Konjaklikörer

En mycket given källa för dina inköp av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig kunskap av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan exempelvis inhandla aktivt kol från företaget, vilket är viktigt för att förädla vattnet från allehanda föroreningar. Ifall vattnet till bryggsatsen inte är tillräckligt rent finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.