Drick mycket vatten när du arbetar

Vatten är jordens största beståndsdel, vilket också återspeglas i de organismer som lever här. Samtliga levande organismer på jorden är beroende av vatten och människan är verkligen inget undantag. Våra kroppar har mellan 60-80 % vatten i sig och det vatten fyller massor av annorlunda funktioner – allting från temperaturregulator till smörjmedel och transportör av näringsämnen.

Vattnet lämnar våra kroppar på fyra olika sätt – genom urin, avföring, svett och utandningsånga. Det är betydligt mer vätska som lämnar oss än vi vanligen är medvetna om och att fylla på vätskenivån är oerhört viktigt. På bara ett par-tre dagar utan vatten är vi så svårt uttorkade att vi dör. Det kan jämföras med hur länge vi kan gå utan föda, vilket i vanliga fall är flera veckor.

smakessensersmaker för kolsyrat vattensmakessenser kolsyrat vatten

Givetvis är det inte vatten enbart i rent vatten utan i närapå allt vi äter. Frukt och grönsaker t. ex. brukar innehålla 70-90 % vatten, så genom mat får vi i oss en hel del, dock långt ifrån nog. Experterna är en aning oeniga men om man dricker mellan 1-2 liter vatten per dag, utöver det man får i sig genom maten, så är man absolut på den säkra sidan. Ifall man svettas massor, stressar alternativt tränar så bör man dricka än mer. Man kan inte jämt förlita sig på att törsten meddelar en när man ska fylla på vätskenivån eftersom törst oftare är en indikator på ett överskott av salt alternativt socker.

Får man vätskebrist – vilket är en väldigt vanlig åkomma – så brukar det i början visa sig genom att munnen blir torr, man känner sig kanske lite varmare, man blir slö, matt alternativt trött och man tappar sin koncentrationsförmåga. Efteråt är det normalt att man får huvudvärk och kanske känner sig lättirriterad. Få personer knyter dessa symptom till vätskebrist och tror vanligtvis att det handlar om egentlig utmattning eller att man eventuellt är på väg att bli sjuk. Man dricker kaffe och får en kick och tror sig vara botad. Problemet är att kaffe är vätskedrivande och när energikicken från koffeinet har lagt sig så är man tillbaka med ett ännu sämre utgångsläge än tidigare.

Vätskebrist är i synnerhet vanligt förekommande på jobbet. Man fokuserar hårt på sina arbetsuppgifter men glömmer att dricka med jämna mellanrum. Kaffekicken blir en vana och allting som oftast känner man sig seg samt ofokuserad. Något som allt fler arbetsgivare idag inser är vikten av att tillhandahålla sina anställda med friskt, gott samt lättillgängligt vatten i en attraktiv miljö. Har man en vattenautomat med kylt vatten, både slätt och kolsyrat, så ökar intaget av vatten dramatiskt på arbetsplatsen. Det gynnar självfallet både anställda samt arbetsgivare på ett kortsiktigt och långsiktigt plan.

De flesta vattenautomater idag har två kranar – en med slätt vatten och en med bubbelvatten. Vi svenskar dricker massor kolsyrat vatten och de senaste åren har intresset för smaksatt, kolsyrat vatten verkligen skjutit i höjden.

Aromhuset har gett ur 20 smaker för kolsyrat vatten, det är aromer som man personligen tillsätter sitt köpta alternativt hemkolsyrade vatten. Dessa aromer har gjort stor succé då de motsvarar dagens höga krav på hälsosamma och goda produkter genom att vara fullt befriade från både socker och sötningsämnen.

Nu lanserar Gert Strand AB – som ligger bakom Aromhuset – sex av smakerna i en större flaska som har pumpkork. Den är särskilt framtagen för att användas till vattenautomaterna som finns ute på arbetsplatserna och rymmer hela 270 ml arom, vilket räcker till ca 58 liter vatten.

Smakerna som har valts ut till detta nya format är äpple, granatäpple, hallon, blåbär, melon samt persika. Det är desamma som de som finns i de mindre flaskorna men doseringen skiljer sig något. Ett pumptag är lagom till 150 ml vatten – alternativt en vanlig plastmugg av standardsort. Vill man fylla en halvlitersflaska med smaskigt bubbelvatten så tar man i 3-4 pumptag av aromen.

Med hjälp av Aromhusets smaker på jobbet så blir det ännu lättare att minnas det ack så viktiga vattnet.