Ett billigare alternativ till Soda Stream heter Sodamaker

Som ett budgetalternativ till de dominerande kolsyremaskinerna på marknaden finns Sodamaker. Sodastream och Wassermaxx är kända märken som står för igenkännande, kvalitet och nostalgi, men deras billigaste modeller finns att köpa för från 500 kronor. Då ingår visserligen både kolsyrepatron samt vanligtvis även en extra PET-flaska.

Sodamaker säljs på lågprisföretaget Rusta för så lite som från 149 kronor, därpå tillkommer utgift för en kolsyrepatron på 198 kronor, och ytterligare 49 kronor om man vill ha en PET-flaska i reserv.

När det gäller huruvida Sodamaker är prisvärd så brukar kommentarer från användare lyda att inte är lika attraktiv som en dyrare modell, men att den gör jobbet och kolsyrar vatten fullkomligt okej. Hur pass hållbar den är, är svårt att säga.

Vi är flera idag som älskar kolsyrat vatten, och släpandet av tunga backar, flaskor och burkar från affären är tröttsamt. Men en egen kolsyremaskin slipper man detta jobbiga släpande och har hela tiden tillgång till kolsyrat vatten hemma i köket.

Dagens kolsyremaskiner har en gaspatron som rymmer 425 gram kolsyra och kan ge bubblor åt upp till 60 liter vatten. När gaspatronen är slut så byter man ut den mot en ny hos sin återförsäljare, vilket kostar runt 89 kronor. Gaspatroner från Aga samt Sodastream är både tillförlitliga och lätta att få tag på, därtill håller de nere priserna pga konkurrensen. Det finns också andra kolsyrepatroner, men de är i regel svårare att få tag på.

bubbelvatten smakersodastreamsodastreamer kolsyrat vattenbubbelvatten

Kolsyra är en gas som har den kemiska formeln co2, så en kolsyrepatron kan också gå under namnen co2 cylinder eller gaspatron. När kolsyran kommer i kontakt med vatten så formar den små bubblor där koldioxiden stängs inne. Det är just dessa små bubblor som kittlar så skönt på tungan när vi dricker läsk eller mineralvatten. Med en kolsyremaskin kan man själv besluta vilken mängd bubblor man vill ha i sitt vatten.

Genom att kolsyra sitt eget vatten och göra sin egen läsk istället för att handla färdiga produkter bidrar man också till en bättre miljö. Transporterna av kolsyrade drycker släpper ut mängder av miljöskadliga ämnen i vår atmosfär, samt förpestar luften och vattnet som är så relevant för allt levande. Dessutom blir alla tomma burkar och flaskor till onödiga berg av avfall.

I Sverige har vi otroligt rent vatten. Det är vårt mest kontrollerade livsmedel och står sig väl i jämförelser med de ultimata flaskvattensorterna på marknaden. Vi har dessutom, till skillnad från de flesta andra länder på jorden, ett överflöd av vatten, så detta är verkligen något att ta vara på.

Bäst av allt är att detta kranvatten är ungefär 1000 gånger billagare än det flaskvatten vi handlar i affärerna. En liter kranvatten kostar mellan 1-1,5 öre, så även om det medför en utgift att införskaffa en kolsyremaskin och stundvis fylla på gaspatronen så tjänar man in pengarna efter ett tag, ifall man dricker mycket kolsyrat vatten.

Är man mer inne på läsk så blir det på en gång dyrare eftersom läskkoncentraten kostar en del. Fördelen med att åstadkomma sin egen läsk med hjälp av en Sodamaker eller annan kolsyremaskin är, utöver bekvämligheten, att man kan variera sig i näst intill det oändliga.