Jordgubbe – kalorifri smak från Aromhuset

Jordgubben är möjligen vårt allra mest älskade sommargodis, ihop med grädde eller glass en het sommardag finns det ingenting som kan konkurrera. Vi odlar, plockar samt handlar dessa röda små juveler med mycket möda och då och då tämligen dyra pengar, men ägnar sällan mödan eller slantarna någon längre eftertanke då det är mer än endast den underbara smaken av jordgubbarna vi suktar så väldigt efter, det är hela känslan av sommar, avslappning samt nostalgi som jordgubbarna för med sig.

smaksatt vattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Det är en intressant frukt – jordgubben – eftersom man oftast tar den för att vara ett stort bär, vilket i själva verket inte är sant. Jordgubben är en skenfrukt – en uppsvälld blombotten och de egentliga frukterna är de små prickarna som täcker jordgubben. Det är dock vanligt accepterat att jordgubben är ett bär och har fått plats som ett sådant i vår kultur.

Jordgubben uppkom inte på naturlig väg, utan är en korsning mellan tre annorlunda sorters smultron från tre skilda kontinenter. Det var mellan Sydamerikanska jättesmultron, Nordamerikanska scharlakanssmultron och Europeiska parksmultron som man under 1700-talet odlade fram denna hybrid som hastigt blev omtyckt och spred sig över hela världen. Till Sverige kom jordgubben redan framåt slutet av 1700-talet och blev fort en omtyckt del i vår flora.

I Sverige skördas 20 000 ton jordgubbar per år och ändå importeras det på samma gång mängder av jordgubbar utifrån. Jordgubbarna har idag en odiskutabel plats i vår matkultur och en midsommar är ingen riktig midsommar utan jordgubbar.

Man kan nyttja jordgubbarna åt mycket. Givetvis är de otroligt goda att äta bara som de är, med aningen socker på, tillsammans med grädde eller en klick vaniljglass… Men jordgubbar är även poppis att lägga på sommartårtan, att göra marmelad på, saft, läsk, godis, yoghurt eller smoothies med mera, med mera.

Det är jättehärligt att ha några jordgubbar i en bringare med kolsyrat vatten, det ser underbart somrigt och inbjudande ut. Än godare är det att smaksätta det kolsyrade vattnet med jordgubbsarom från Aromhuset, smaken är söt, frisk och somrig, utan att bli sliskig – och uppskattas av alla.

Aromhusets essenser innehåller inget socker och inga sötningsmedel, därutöver är de fullkomligt fria från färgämnen och onödiga kemiska tillsatser. Man tillsätter endast några droppar per liter och ens kolsyrade vatten får härlig smak som kan drickas och bjudas till barn utan dåligt samvete. Man slipper sockriga saft- och läskdrycker, men får bibehålla den goda smaken av jordgubbe som friskar upp under varma sommardagar. Ungefär 2 ml essens av Jordgubbe är lagom åt en liter kolsyrat vatten, men man kan givetvis ha i mer eller mindre om man tycker. Varje liten essensflaska från Aromhuset innehåller 30 ml arom.

Aromhusets Jordgubbe kan användas även åt övrigt. Ska man göra en riktig svensk jordgubbstårta med mycket grädde och övrigt läckert så kan man ha en aning av Aromhusets Jordgubbe i grädden för att skänka tårtan ytterligare smak av denna sommarens främsta primör. Framställer man egen glass så kan man få fram smak av jordgubbe med Aromhusets essens, också är det gott i filmjölken, yoghurten alternativt som smakförstärkare i ens sommarsmoothie.