Kolsyra åt din Soda Streamer med Alco2jet

Samtliga Soda Streamers på marknaden levereras idag tillsammans med kolsyrepatronen Alcojet eller Alco2jet. Med gas i det här fallet menas självfallet kolsyra. Kolsyra är en gas med den kemiska sammansättningen co2 och som i kontakt med vatten förvandlas till små bubblor av koldioxid.

Vatten, i sin tur, har den kemiska sammansättningen h2o och finns i fast- (is), flytande- (vatten) samt gasform (ånga). Vår jord utgörs till över 70 % av vatten, även om det mesta av det inte är drickbart. Alla jordens organismer är beroende av vatten för sin överlevnad, och människan är verkligen inget särfall. Man rekommenderas att få i sig mellan 1-2 liter vatten per dag för att kroppen ska fungera som den ska.

kolsyrat mineralvatten smakerkolsyrat mineralvatten essenserbordsvattenessenserläsk syprupmineralvattenseltersvattenbordsvatten

I Sverige är vi bortskämda med otroligt fint och fräscht vatten, dessutom har vi, till skillnad från de flesta övriga länder i världen, gott om vatten och behöver inte snåla med det. Fastän ett av jordens renaste vatten rinner i våra kranar så släpar vi hem osannolika mängder vatten från affärerna, buteljerat i flaskor.

Största anledningen till detta dragande är att man föredrar kolsyrat vatten, smaksatt vatten alternativt möjligtvis läsk. Oavsett vilket man brukar köpa så ska man veta att det man handlar består till minst 90 % av rent vatten. Vatten som transporteras Sverige – och stundtals jorden – runt för att avnjutas i våra hem. Dessa transporter innebär en massa onödiga utsläpp som påverkar vår miljö negativt.

Det finns dock ett sätt att ta tillvara på vårt fina vatten och samtidigt slippa tillföra miljöförstöringen genom samtliga transportutsläpp, utan att avstå från varken smak eller bubblor. Svaret är sodastreamer. Med hjälp av en egen kolsyremaskin kan man kolsyra sitt kranvatten smidigt samt effektivt och erhålla liknande resultat – om inte bättre – som det kolsyrade vatten man köper i affärerna.

Ifall man uppskattar läsk och lätt smaksatt bordsvatten så tillsätter man bara den smak man är ute efter. Både Soda Stream samt Wassermaxx säljer egna smaktillsatser, men dessutom andra företag har tagit fram goda läskessenser samt bordsvattenaromer. Aromhuset har lång erfarenhet av att producera aromer för bordsvatten, de tillsätter dessutom varken socker alternativt sötningsmedel, vilket passar den hälsomedvetne typen. Saftförtaget Bob gör även smaksättare till läsk, de innehåller relativt mycket socker, men inget sötningsmedel. Sonjo är en intressant spelare som sticker ut samt erbjuder aningen originella smaker till både läsk samt bordsvatten, bl a säljer de originalessensen till Champis.

Kolsyra har länge varit en omtyckt tillsats i drycker då den gör att drycken upplevs lite fräschare, lite friskare samt en aning mer läskande. I öl och mousserande vin uppstår kolsyran naturligt eftersom socker får jäsa i syrefattig miljö, men första gången man lyckades med att kolsyra vatten på konstgjord väg var på 1700-talet.

Med hjälp av en kolsyremaskin tillsätter man kolsyra med hjälp av en co2 cylinder. Soda Stream samt Wassermaxx har identiska behållare på 425 gram kolsyra som funkar till alla moderna maskiner. En sådan kolsyreflaska kan kolsyresätta upp till 60 liter vatten och när den är slut byter man in den mot en ny hos sin återförsäljare. Det kostar ungefär 89 kronor (i jämförelse med en ny som kostar 235). Soda Stream gas följer med när man köper en ny Soda Stream medan en kolsyreflaska från Aga kommer med en ny Wassermaxx.