Erytritol

Erytritol

Det naturliga kolhydratämnet erytritol finns i bland annat druvor, päron samt meloner. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater som stärkelse eller socker, med tanke på att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras följaktligen outnyttjat via urinen. Det är genom jäsning av druvor som erytritol framställs. När man tillsätter bakterier åt druvsockret så sker ändring och det blir erytritol, enligt en fullkomligt okonstlad procedur.

Ämnet är bra lämpat till den som önskar förtära en lågkolhydratkost och undslippa onödiga kolhydrater. Erytritol skadar ej tänderna och funkar dessutom som en antioxiant. Ämnet består av inga kalorier medans vanligt socker innehåller 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol som har kemisk uppbyggnad som liknar både socker samt alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Trots att ämnet funnits i Japan samt USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol äger likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket brukar förmedla upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskabel verkan och den påminner en del om samma kylande effekt som xylitol och mentol har.

Erytritol är i synnerhet lämpat för diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen oberörd.

Kroppen bearbetar erytritol annorlunda än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin omfattning upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir endast delvis absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare åt tjocktarmen där de bryts ned av bakterier som bildar gaser samt fettsyror. Det resulterar i vad man i normalt tal kallar för lös mage.

En besynnerlig omständighet kring erytritol är att ämnet inte tillåts förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen form av sockeralkohol får förekomma i dryck med tanke på att risken att få i sig större mängder socker genom dryck är ökad. Dessvärre faller erytritol inom samma lagstiftning.

Om man följer föreliggande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter produktion, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns olika varumärken som består av erytritol Sötmedel. Via Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som innehåller 500 gram. För den som gillar bakning är strösöt utmärkt. Samtliga godsaker som man tycker om att stoppa i sig kan helt plötsligt bli nyttigare men med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma och dosering.