Soda Streams kolsyrepatroner är miljövänliga

En Soda Stream patron som är väldigt omtyckt idag är Alco2jet, det är uppföljaren till den som tidigare kallades Alcojet. När man köper en ny kolsyremaskin från Soda Stream så får man jämt en Alco2jet med i köpet. Den största konkurrenten till Soda Stream är Wassermaxx. Wassermaxx kommer med en kolsyrepatron från Aga, som är företaget som marknadsför just Wassermaxx.

kolsyremaskin

Soda Stream är kolsyremaskinernas flaggskepp, de har tillverkat kolsyremaskiner för hemmabruk i ungefär hundra år och står starka på marknaden. Soda Club, ett israeliskt bolag köpte 1998 upp Soda Stream och nu marknadsförs samma maskiner under dessa två namn i olika länder. Det som kallas Soda Stream i Sverige, kallas t ex Soda Club i Tyskland. När det innefattar just själva maskinerna är Soda Stream både populärast och mest erfaren gentemot andra märken.

Aga har å andra sidan specialiserat sig på kolsyra och är oerhört stora när det gäller all form av kolsyra och carbonatorer. Aga säljer carbonatorer för stora restauranger samt barer, såväl som små varianter, anpassade för hemmabruk. En carbonator är således en kolsyremaskin som installeras i ens kök. Aggregat och kolsyrepatron fästs under vasken och en kran installeras i anslutning. När installationen är fulländad har man kolsyrat vatten genast i kranen. För en riktig mineralvattenfantast är detta möjligtvis ett intressant alternativ.

Det är dock fortfarande vanligare att man handlar en liten kolsyremaskin. Dessa är idag så små och lätta att nyttja att man sparar massor av tid, släpande och en del pengar på den. Allt bärande av tunga flaskor fulla av vatten från affären och sedan släpandet av samma flaskor, fast tomma, tillbaka till samma affär är opraktiskt, tidskrävande samt allmänt störande.

Det är därutöver en rätt så allvarsam miljöfaktor, alla transporter av vatten och läsk över hela landet, och till och med världen. Giftiga avgaser från tunga lastbilar är onödiga när man så lätt kan skapa sitt eget mineralvatten eller sin egen favoritläsk direkt hemma i köket. På detta vis slipper man även pantning och onödigt avfall från alla de burkar och flaskor som inte går att panta. De PET-flaskor man får med sin kolsyremaskin kan man återanvända, samt en tom Soda Stream patron lämnar man in hos sin återförsäljare i utbyte mot en full, till kraftigt reducerat pris.

I Sverige har vi tillgång till ett av jordklotets definitivt renaste kranvatten. Livsmedelsverket genomför stränga, kontinuerliga kontroller av vårt vatten för att säkra högsta möjliga kvalitet. I många fall har vårt kranvatten visat sig vara renare samt nyttigare än buteljerat vatten så vi har all anledning att ta denna skatt tillvara.

Det är inte enbart rent, kranvattnet är också betydligt billigare än vatten på flaska. Literpriset för rent kranvatten är omkring 1000 gånger billigare är det vi köper på flaska i butiken. Sedan tillkommer självfallet en literkostnad på ungefär 1,50 för kolsyra och naturligtvis en summa för smaksättare ifall man nu vill ha sitt vatten smaksatt alternativt göra läsk. I vilket fall som helst så blir ens hemgjorda dryck billigare än affärens, utan att man måste kånka på en massa flaskor hit och dit. En Soda Stream patron kostar ca 250 kronor ny, samt 89 kronor för ett inbyte.