Bästa sättet att effektivt få bort mossa på stenplattor?

Den nya stengången mot huset är så förtjusande att betrakta, men så plötsligen så ser man att det har börjat växa något på plattorna… Brunt, grönt samt lite gult, det är självklart mossa! Precis som att man ej vill ha mossan i gräset så är det trist då den breder ut sig över trädgårdens stenplattor. Men man kan ganska lätt få bort mossan med mossmedel som man kan tillämpa på plattor såväl som på gräset.

utvattningsbom för vattenkanna

Få bort mossa på stenplattor med marknadens bästa mossmedel

För att få dän mossan så kan man behöva lite olika teknik, men till att börja med så är det nödvändigt att få död på mossväxten. Mossa har inget grundligt rotsystem så det är inte så tufft att räfsa bort men det blir ännu enklare ifall man börjar med att mixa järnsulfat och vatten och sprayar eller vattnar på med detta.

Idag så finns det riktigt bra mossmedel som innehåller järnvitriol och som kommer som pulver, än enklare är att införskaffa ren järnvitriol (järnsulfat), då är det dessutom billigare. Med mossa gti så slipper man själv blanda ut järnsulfatet 288 gram per liter koncentrat så det blandas på rätt sätt med det vatten som man tillför dunken.

När man har sprayat på järnsulfat på gräsmattan och på stenplattorna så kommer mossan att stupa. När den är ickelevande så kan man nyttja sig av en högtryckstvätt därför att spola bort mosslagret från stenarna hastigt och effektivt. Klicka Här för mer tips mossbekämpning.

Betydelsefullt att fundera på då du sprutar med högtryckstvätt på stenplattor

Om man har stenplattor av ett mer poröst material så ska man vara en aning vaksam med högtryckstvätten alternativt använd högtryckstvättens komplement för tvätt av plattor. Kör man på för hårt så kan bitar lossna och det blir inte så snyggt. Det är självklart en styrka att först nyttja mossmedlet för att enklare få bort mossan via att skölja med vatten men det kan likväl vara så att man blir lite för hårdhänt med tvätten.

Är det alltid en fördel att bearbeta med järnsulfat på stenplattor?

Det finns de som kritiserar behandlingen med järnsulfat. De använder möjligen järnsulfat mot mossa i gräset men på grund av att medlet kan påverka vissa typer av stenar så vill man icke ta risken och köra samma metod mot stengångens mossväxt. Då använder man Bensaltensid, utspädd 32 gånger, Fulstopp högtryck utspädd 20 gånger alternativt Fulstopp koncentrat utspätt 30 ggr.

Ifall du är orolig för att mossmedlet skulle kunna missfärga alternativt på något sätt skada dina stenplattor så borde du testa på en liten del alternativt dra igång en tråd i ett hemforum online eller läsa vad andra har sagt om samma typ av sten som du har. Det här är ett kvickt och lätt sätt att få känna till mer innan man beställer en järnsulfat påse från tex. allt-fraktfritt.se för att få bort mossa i gräsmattan. Där finns även en smart spridarbom och en ejektor som snabbar upp jobbet.

Mossa på stenplattor som inte har behandlats på flera års tid

Ifall det är så att man har stenplattor som är helt övervuxna av mossa så står man inför en större utmaning. Men med ett bra mossmedel så kan man även behärska den här situationen. Se bara till att du har en bra plan för behandling samt ge inte upp. Ifall mossan har ett riktigt gott grepp så måhända du får upprepa behandlingen några gånger för att stenplattorna ska bli helt fria från mossväxten.