Bli av med mossan på dina stenplattor på bästa sätt

Stenplattor som har täckts av mossa ser ej alltid så fina ut. Det är ju icke nödvändigtvis så att allihopa anser att det ser romantiskt samt inbjudande ut med ett grönt mosstäcke. Det finns god anledning till att ta bort mossa på stenplattor ifall man vill ha en vacker och mysig trädgård. Med god mossbekämpning så får man fina plattor igen.

Innan du ser på järnsulfat till gräsmattan så är det viktigt att du betänker din arbetsmetod. Det är sällan smart att spraya på med järnsulfat samt vatten för att därefter tänka sig att mossan då den har dött kommer att regna bort. Därutöver kan det påverka plattorna.

Börja med att förbereda hur du ska döda mossan och därpå få bort den, och arbeta därefter steg för steg för effektiv borttagning av mossa från stenplattor.

Avlägsna mossa på stenplattor med bra mossbekämpning samt korrekt förhållningssätt

Bra mossbekämpning medför att man dödar mossan som finns på plats och skapar en omgivning där den ej längre trivs lika bra. Det är mestadels så att man ser mossa där det är ont om näring och det är följaktligen som man kan stödja gräset genom att gödsla redigt under vår och sommar.

Men stenplattorna kan man ju inte gödsla och här handlar det mer om att hålla fräscht och göra det besvärligt för mossan att komma tillbaka. Bra mossbekämpning börjar redan då du väljer stenplattorna som du ska lägga i trädgården. En ofläckad och jämn yta är inte lika lockande som ett poröst material med flertal ihåligheter.

spridarramp

Tänk rätt från början men förtvivla inte om du nu tvingas avverka mossa på stenplattor som har gott om ihåligheter samt ojämnheter. Det går att få dän mossväxten med järnsulfat och vatten eller Bensaltensid eller Fulstopp. Anta att du kan vinna över mossan och du kommer att segra!

Viktigt att tänka på om du ska jobba med högtryckstvätten

När mossväxten på stenplattorna är ej levande så vill man självklart skölja bort den och det kan man lätt uträtta med en högtryckstvätt. Men man ska vara aktsam då man väl börjar spruta på stenplattorna. Mossbekämpning av det här slaget kan leda till att mossan sprutar åt samtliga håll så skydda ögon med ett bra ögonskydd då du jobbar.

Högtryckstvätten kan även fördärva stenar av poröst material. Ifall du skapar ojämnheter så ger du ju bättre grogrund för framtida mossa så jobba hellre sakta och låt järnsulfat plattor kan behandlas med göra större delen av arbetet.

Vanligtvis är det en god ide att handla en platt-tvättare som finns som tillbehör till högtryckstvätten.

När kommer mossan att vara försvunnen för alltid?

Med en järnvitriol blandning så kan man komma långt men det är inte säkert att man kan avverka mossa på stenplattor med en enda behandling. Järnsulfat, eller järnvitriol, för plattor skänker goda resultat, men beroende på hur mycket mossa man har att göra med så kan man behöva repetera behandlingen några gånger. Vill Du veta detaljer Klicka Här mossmedel.

Samma sak om det är ljusa plattor och man inte kan använda järnsulfat för det färgar, utan använder Bensaltensid alternativt Fulstopp. Samtliga preparat och järnsulfat finns billigt på allt-fraktfritt.se

Mossan försvinner icke för alltid men man kan hålla den i schack genom regelbundna behandlingar med bra mossmedel som är skonsamt mot dig samt naturen men som hatas skarpt av mossan.