Med mossrivare är mossan ett minne blott

Nej, man kan inte få bort all mossa som finns i trädgården med mossrivare. Mossa på stenplattor kan man ju ej röja bort med en maskin som är till för gräsmattan och följaktligen så kan det vara förståndigt att åskåda en lösning som kan klaffa universellt i trädgården.

mossa gräsmatta

Mossa i gräsmattan vad göra?

Låt oss skåda en aning närmre på det där med att röja mossa…

Mossrivare mot mossa som sitter djupt i gräsmattan

Mossan sitter rentav ej så djupt. Gräset har ett djupare rotsystem så man behöver inte ängslas för att mossrivare skulle ta bort gräset ihop med mossan. Men det ser ju inte så snyggt ut efter att man har rivit bort eländet. Gräset blir plötsligt kalt och man får fläckar där mossan en gång satt.

Med mossa i gräsmattan vad göra är det flertal som undrar och mossrivning kan kännas som det ultimata svaret då den handgripligen innebär att man får undan stora partier mossa. Det kan helt enkelt kännas tillfredställande att samla ihop stora högar av mossa i en skottkärra men det betyder inte att detta är den ultimata mossbekämpning som finns. Mer tips: På den här sajten järnvitriol på tryckimpregnerat.

Bättre sätt att utplåna mossan på

Det finns andra sätt att röja mossa på. Man kan exempelvis använda sig av järnsulfat och vatten (100-200 gram till 10 liter vatten) för att tillintetgöra mossan. Det här kommer inte att utplåna ogräs i gräsmattan men mossan kan man bli av med utan att riva. Mossan kan enbart ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset.

Den som väljer att nyttja järnsulfat mot mossan ska dock tänka på att man också måste gödsla för att erhålla ultimata resultat. Detta trots att järnsulfatet är ett näringsämne för gräs som skänker grönare gräs.

allt-fraktfritt.se finns en spridarbom till vattenkanna så kan snabbt kan vattna ut järnsulfatblandningen. Där finns också en “ejektordunk” på 2,5 L som kopplas på trädgårdsslangen.

Järnsulfatblandning 200-250 g + vatten i volymen 1 liter fylls i dunken. Trädgårdsslangen kopplas på och så sprutar man gräsmattan, koncentratet i dunken späds ut 20 ggr. Fort samt jätteenkelt, fungerar också med Fulstopp.

Välj en metod som innebär ett helhetstänk

Oavsett om man väljer att avverka mossan med mossrivare eller ifall man föredrar järnvitriol (ett annat namn på järnsulfat) mot mossa så skall man tänka på att hela tiden arbeta med en helhetsmetod. Det är sällan så att en sak kommer att ge en grann gräsmatta. Man tvingas göra lite mer än noppa bort mossan.

För att gräset skall övermanna mossan så behöver det gott om näring och det behöver även vara tjockt. Det här åstadkommer man genom att gödsla, så mer gräs, och givetvis också genom att få bort ogräs.

Om du ser på en procedur för att få dän mossan i trädgården och inser att den har massor olika punkter som visserligen kräver mer jobb men som tyder på att man här ser på mer än själva mossan så har du sannolikt hittat rätt

Var sedan bångstyrig och vik inte från metoden! Detta är ett misstag som flertal gör för att därefter klanka på att det inte fungerade. Med tiden så kommer det att funka med mossrivning såväl som med andra metoder.

Sprider man mossan i trädgården med mossrivaren?

Du troligen har hört att man minsann sprider mossans sporer med mossrivaren och det stämmer. Man kan få en händelse där man får mer mossa än tidigare för att man med mossrivare sprider sporer över hela gräset. Det är hela tiden bra att röja I kombination med att tillämpa järnsulfat.