När våren kommer kan man bli tvungen att rensa mossa

Det finns de som beskriver mossa som len och vacker, och visst, om man tänker sig fina John Bauer teckningar samt djupa skogar så kan det väl vara snyggt med mossor, men i trädgården så ser vi helst att mossan håller sig undan.

Nu är det emellertid rätt vanligt med grön mossa och andra typer av mossa i gräset samt på andra platser i trädgården och därmed så är det relevant att fundera på hur man på ett effektivt sätt kan bli av med detta naturliga inslag.

järnsulfatspridare

Ska man ta bort mossor alternativt låta de bli kvar i trädgården?

För många så är det alldeles självklart att man ska eliminera mossor som får grund i trädgården. Dessa må vara mjuka att beträda men vill man ha nätt gräs så måste man ta bort mossa. Detta gör man enklast med ett bra mossmedel. Här är järnsulfat på gräsmattan att råda eftersom det här är ett naturligt medel, ger gräsmattan näring samt påverkar gräset på ett gott sätt.

Man kan självklart också arbeta med moss-riv men om man inte börjar med att först döda mossan med järnsulfat, alternativt järnvitriol som det också kallas för, så kan det vara komplicerat att segra mot mossväxten. Man måste döda mossan först före mossrivning, annars sprider man blott den.

Vill du ha ett bra gräs så ska du eliminera mossorna, men om du föredrar en naturtomt så är det ju bara att låta mossa samt lavar hållas så att din tomt till sist ser ut som en bit av skogen.

Mossa som sätter sig på trä, sten samt tak

Mossan sätter sig inte endast i gräsmattan och då man blandar järnsulfat samt vatten (100-200 g till 10 L vatten) så kan man passa på att spraya på stengångar och andra platser där stenarna långsamt men säkert täcks av ett grönt alternativt brunt växtlager. Järnsulfatblandningen kan påverka vissa ljusa stenplattor, då använder man Fulstopp eller Bensaltensid istället. Mer data här järnsulfat köpa.

Då man ska vårda andra delar av trädgården och utemöbler av trä så kan man välja särskilda mossmedelsprodukter, Bensaltensid utspädd 32 gånger eller Fulstopp är troligen det bästa. Järnsulfat tak mår bra av kommer självklart i förpackningar som är tänkta för den här typen av behandling.

Även om de olika mossmedlena innehåller samma sak, nämligen järnvitriol samt vatten, så kan de ha en aning annorlunda utformning. Med tanke på det här så är det smart att kora en produkt som är tänkt för den yta som ska behandlas och att man använder sig av korrekt järnsulfat dosering när man blandar järnsulfat med vatten, därför att få den önskade effekten.

Enklare behandlingsmetoder för att bli av med mossväxt

Då mossan ska dän så kan man få en massa jobb beroende på den procedur som man väljer. Det kan bli tungt att röja mossa och har man en otymplig vattenkanna så är det heller inte så komfortabelt att sprida järnsulfat samt vatten över grön mossa som spritt sig över hela trädgården.

allt-fraktfritt.se finns järnsulfat att handla billigt och 2 smarta tillbehör. En spridarbom som är 62 cm bred och passar på vattenkannor, man vattnar ut järnsulfat hastigt.

Därtill en än smartare ejektordunk där man fyller järnsulfatblandning 200-250 gram järnsulfat per liter vatten, kopplar vattenslangen och sprutar gräsmattan. I munstycket blandas järnsulfatkoncentratet och vatten så att koncentratet späds ut 20 gånger.

Det går att bearbeta på enklare sätt med smarta mossmedel som dödar mossor utan att utgöra en fara för miljön. Tänk även på att planera arbetet på korrekt sätt. Tänk på att använda skyddsglasögon under behandlingen.