Noggrann takrengöring medför bra tak samt hus

Det är otaliga som drar sig för att förvalta takrengöring måhända mest för att de tänker sig att detta måste bli krångligt. Men man måste förvalta taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så relevant att hålla rent på taket är att mossbeväxt och gamla löv kan leda till att taket skadas och tar in vatten. Detta kan resultera I betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Professionell takrengöring eller amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man göra rent själv alternativt hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror förstås på hur mycket tid man har över till den här typen av göromål. Men det kan vara gott att känna till att man faktiskt kan komma långt med en aning Bensaltensid alternativt Fulstopp samt en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att behandla gräset med kan man även då och då (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) använda på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett detsamma som det man finner för behandling av mossa i gräset. Men det tar inte annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör däremot Fulstopp och Bensaltensid.

Handla en dunk tak gti som du kan koppla vatten till alternativt handla en ejektordunk samt blanda själv bensaltensid och vatten för att utbreda på taket. Tegelplattor kan få en annan färgton av järnsulfatet, men det här är inte så pass att man kommer att fundera mycket på det. Mossan har ju likväl ändrat färgen så det är näppeligen så att man med tvätt kommer att återfalla till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit ovanför marken med blandningen som man vill distribuera på taket. Detta medför förstås en del faror och man ska fundera på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det sedan är dags för högtryckstvätt så tvingas man likaså tänka på hur man sprayar dän den döda mossan samt annat smuts. Om man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man framkalla vattenskador på taket och det är ju icke så bra. Följaktligen låter många mossa och påväxt regna bort.

Tänk på att skaffa god utrustning så att du kan arbeta säkert både då du sprider ut Bensaltensid eller Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och även handskar och skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt alla håll.

Hur mycket ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan igen. Ifall man tänker sig att man använder Bensaltensid eller Fulstopp tak en gång per år så möjligen man inte ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får förankring. Ofta varar en behandling över 4 år utan ny påväxt. Klicka här för mer info köpa järnsulfat.

Man kan ju inte säga att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta och tak då man möjligen har en enorm tomt och ett grandiost tak, men det är klart att det kan vara praktiskt om man planerar in takrengöring samt taktvätt en dag då man ändå är ute och jobbar med järnsulfaten därför att på så vis spara tid.