Vad funkar bäst av Järnvitriol samt tjärvitriol?

Hur bör det trä man använder vid till exempel ett husbygge användas? Många väljer att processa med järnvitriol fasad som i stort sett är järnsulfat och vatten. Men det finns också tjärvitriol som kan följa med vissa fördelar.

dunk gti

En fin kulör på fasaden med järnvitriol fasad

Det är exakt det där med färgen som får flera att välja att vårda träfasaden med järnvitriol. I själva verket så kan man tillämpa sig av järnsulfat till gräsmattan till väggar, men det kan vara klokt att införskaffa en säck eller dunk som är speciellt till för väggarna med tanke på att man behöver få rätt järnsulfat dosering för träet.

Det som händer när man behandlar med järnvitriol är att träpanelerna kommer att förändras i färg och bli en aning gråaktiga eller bruna. Precis hur de kommer att se ut beror på träets kvalitet samt hur gammalt det är. Man brukar förespråka att behandla träpanelerna innan de monteras på väggen för bästa resultat.

Före man genomför en järnvitriolbehandling så kan det vara klokt att prova på en oberoende bit av samma virke. På så vis så vet man exakt vilken ton man kommer att få. Det blir ju en aning besvärligt att ångra sig då man redan har behandlat hela fasaden och då får man möjligen måla om det inte blir en bra nyans.

Om man vill få mer än vacker färg på huset

Men nu är det förstås så att flera vill få mer än attraktiv färg på huset. Med järnvitriolen så får man inte mycket mer än färgen. Den kommer inte att skydda träet mot väder samt vind. Då kan man istället satsa på tjärvitriol som också färgar men som samtidigt ger ett visst skydd.

En del tycker att det blir finare med järnsulfatet än med tjärvitriolen och väljer att smörja efter behandling för att få ett bättre beskydd. Man kan få lite skilda svar på vad som är bäst beroende på vem man frågar.

Den som säljer färg kommer inte att hylla järnvitriolen till skyarna av förståelig anledning så det gäller att tänka till själv innan man bestämmer sig för hur fasaden ska behandlas.

Med tanke på budget samt tidsplan

Det ska nämnas att järnvitriolen är billig, till exempel på allt-fraktfritt.se. Det här är en produkt som man kan blanda själv och som man kan använda på så flera annorlunda sätt därhemma. Beroende på om man ska behandla med järnvitriol fasad själv alternativt om man betalar någon annan för att utföra jobbet så kan det hela kosta lite olika. Klicka här nu för mer detaljer gräsmatta mossa.

Det är betydelsefullt att man tänker på att järnsulfat som droppar från väggpaneler kan missfärga andra material såsom stenar, plattor och annat som kan finnas runt fasaden.

Täck över allt innan målning. Om man inte är säker på att man kan uträtta jobbet på ett professionellt sätt så kan det bli bättre att leja någon som klarar det hela på ett smidigt sätt utan att färga andra omkringliggande material.