Saigonkanel och dess effekter på träning

Saigonkanel?

I Vietnam växer en sorts kanel med namnet Saigonkanel. Denna kanel, som fått sitt namn efter Vietnams största stad i södra delen av landet växer trots allt tämligen långt från Saigon (som idag heter Ho Chi Minh City), utan närmare bestämt i höglandet i centrala Vietnam.

Vad skiljer Saigonkanel från övrig kanel?

Kanel är inte så okomplicerat som man tror, det finns flera skilda sorter av kanel och det som rentav är den äkta kanelen «Ceylonkanel», är inte den vi nyttjar för dagligt bruk. Ceylonkanel har mildare smak samt mindre hälsofrämjande egenskaper.

Kassiakanel är det som vi i folkmun kallar «vanlig kanel», det är den aromatiska kanel vi i regel finner i våra butiker. Kassiakanel är starkare än Ceylonkanel, både i smak och i doft, och ur hälsosynpunkt.

Saigonkanel är en nära släkting till Kassiakanelen, men är ännu mer omfångsrik än sin kusin. Saigonkanel innehåller 1-5% essentiell olja och denna olja har upp till 25 % kanelaldehyd i sig, vilken är den verksamma agenten som har så enastående effekter gällande vår hälsa.

Saigonkanel och blodsocker

Att kanel sänker blodsockret är en av dess mest kända egenskaper – och Saigonkanel gör detta mest av samtliga kanelsorter. Personer med diabetes främjas av ett dagligt intag av kanel och befinner man sig i riskzonen för att utveckla diabetes har man allting att vinna på att tillägga denna krydda i sin dagliga föda.

Vad kanelen gör är att den hämmar utsöndringen av insulin, vilket är det hormon som innebär att vi lagrar fett istället för att förbränna energin. Ju mer man rör på sig, desto mer ökar fettförbränningen – det vet vi ju alla idag – och detta beror just på att träning förhöjer insulinkänsligheten.

Saigonkanel och muskeluppbyggnad

När man tränar för att bygga musklerna så vill man ju gärna att energin man får i sig ska lagras – inte i fettvävnaden självfallet, men i musklerna. Insulin är anabolt och det finns mindre begåvade personer som sprutar i sig insulin just för att främja sin muskeltillväxt. bantning kalorier
På lång sikt är det förödande för hälsan, men på kort sikt kan det ge mer uppumpad muskulatur.

Saigonkanel höjer fettförbränningen, som tidigare nämnts, men dessutom stimulerar kanelen till upptagning av energi i musklerna, så de som tränar för att gå ner i fettmassa och upp i muskelmassa drar fördelar ur flera perspektiv av ett tillskott av Saigonkanel varje dag. Dessa effekter har länge sagts inte vara förenliga, men i faller med kanel verkar det faktiskt fungera just så. Då och då är de enklaste lösningarna de bästa!

Var finner man Saigonkanel?

I vanliga livsmedelsbutiker finner man sällan Saigonkanel, än i alla fall. Denna superkanel förväntas explodera i efterfrågan så raskt människor inser vilken kapacitet den har för så många olika grupper av människor.

Idag kan man införskaffa Saigonkanel online, men kvaliteten kan variera en del så det gäller att ha lite tur när man handlar. Har man väl funnit en tillförlitlig leverantör av Saigonkanel så bör man hålla sig till den.