Sockerfri liköressens med smak av White Cacao

White Cacao är en ny spännande och smakrik sockerfri liköressens som ingår i Gert Strand ABs sortiment. Färdigblandad likör ges en len samt rund smak av choklad med en söt arom av kakao.

Det är både smidigt och lätt att blanda sin egen likör och processen går tämligen raskt. Det är på så vis en enkel typ av hemmabryggning som är lätt att komma igång med. Det krävs dessutom ingen avancerad utrustning. Resultatet av att framställa sockerfri likör är häpnadsväckande därför att det sockerfria alternativet blir minst lika söt i smaken som vanlig likör.

Den som verkligen endast vill ha likör med smak av White Cacao i avsaknad av bismaker ska blanda essensen med okryddat brännvin som har en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Vanligvis brukar likörer ha en alkoholhalt mellan 15 % – 25 % men vill man ha extra kraftfull likör kan man med fördel mixa essensen ihop med vodka. Skulle man ändå mixa essensen med någon typ av redan smaksatt alkohol måste man kalkylera med konkurrerande smaker, men det är definitivt inte uteslutet att man på så sätt kan påträffa fantastiska smakkombinationer.

Men varför sockerfri likör? Och är det ens möjligt med sockerfri likör med tanke på att drycken är välbekant för sin karaktäristiska sötma.? Det finns åtskilliga skäl till varför det är bra med sockerfri likör. Framförallt är det ett enastående alternativ för de diabetiker som längtar efter att obehindrat njuta av likör. Ingrediensen som ger sötma i Gert Stand ABs sockerfria essens är istället sukralos. Det är ett syntetiskt ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Det var först 1976 som ämnet togs fram men inte förrän 1994 som det blev godkänt sötningsmedel inom Europa. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Sukralos är fritt från kalorier vilket passar utmärkt för de som är mån av vikten. Ämnet är vattenlösligt så för den skull lagras det inte i den organiska vävnaden hos människan. Till diabetikernas fördel så är det fort som sukraloset utsöndras i kroppen utan att brytas ned. På så sätt hålls kroppens sockernivå jämn därför att ingen energi tillförs.

Färdigblandad likör kan drickas som den är antingen med eller utan is, eller så kan den användas till att mixa drinkar. Det finns mängder av varianter på drinkar som består av White Cacao.

Att mixa den sockerfria essensen går till på så vis att man häller i den i en tom flaska som rymmer 75 cl. Efteråt häller man i tre fjärdedelar valfri sprit och skakar flaskan ordentligt. Den kvarvarande mängden av spriten ska sedan hällas i och skakas ordentligt ännu en gång. Dock rekommenderas inte att man dricker likören direkt utan den bör helst stå några dagar. På så sätt förenas smakerna på bästa möjliga sätt. Det resulterar i att likören blir ännu mer godare samt än mer smakrik.

Ibland kanske man endast vill blanda till ett smakprov. Då går det utmärkt att blanda en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.