Sockerfri liköressens som har smak från Irish Cream

Irish Cream är en populär liköressens. Faktum är att en av världens mest kända likörer heter Baileys Irish Cream och lanserades på Irland under 1970-talet. Smaken är baserad på irländsk whiskey, grädde samt kaffe. Baileys har en oerhört tilltalande smak som bidragit till dryckens populäritet. Karaktäristiskt för Baileys är att drycken har en rejäl doft och en gräddig och mycket söt smak.

Gert Strand AB har tagit fram en exklusiv sockerfri liköressens som har smak av Irish Cream med sukralos som sötningsmedel. Det är ett ämne fullt syntetiskt och fritt från kalorier. Men låter det inte en aning underligt med sockerfri likör? Faktum är att den sockerfria liköressensen från Gert Strand AB trots allt innehåller den eftertraktade sötman som förknippas med likör.

Sukralos som är ett syntetiskt sötningsmedel ersätter effektivt sockret. Det är omkring 600 gånger sötare per viktenhet än socker. Det finns minst två starka skäl till att välja sockerfri liköressens som har smak av Irish Cream. Först och främst är sukralos ett perfekt alternativt sötningsmedel för diabetiker. Sukralos utsöndras omedelbart i kroppen men bryts inte ner. Kroppens blodsockernivå påverkas inte därför att ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att ämnet är vattenlöslig vilket medför att det inte lagras i den organiska vävnaden hos människor.

Sukralos framställdes på 1970-talet och har sedan dess godkänts stegvis på marknaden som sötningsmedel. I EU blev sukralos godkänt först 1994. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Att framställa likör med hjälp av essens är en enkel form av hembryggning. Processen går tämligen fort och är enkel och smidig. Det bästa av allting är att essensen inte skiljer sig i sötma eller i smak från vanliga sockerbaserade likörer, vilket man lätt kan förmoda.

Hur går man då tillväga för att mixa sin hemmabryggda likör? Liköressensen som har smak av Irish Cream blandas med fördel med okryddat brännvin. Det går naturligtvis att mixa med kryddat brännvin om man vill vara mer vågad och experimentera med smaker. Man får då kalkylera med att inte erhålla en ren Irish Cream-smak men å andra sidan finns det möjlighet att blanda till andra smaker. En del måhända bättre än andra.

En flaska liköressens består av 20 ml som genererar 750 ml likör. Spriten man blandar med kan variera mellan 15 % 40 % efter tycke samt smak. Men man bör ha i åtanke att likör vanligen håller en alkoholhalt mellan 15 – 25 %. Den som föredrar att blanda med vodka kan förvänta sig en starkare likör.

Häll i essensen i en flaska som rymmer 750 ml. Fyll därefter upp flaskan med sprit samt 2 dl kaffegrädde och skaka ordentligt. När flaskan är färdigblandad ska den få stå några dagar så att smaken av Irish Cream samt alkoholen förenas på bästa vis. Den färdigblandade likören kan antingen drickas som den är med eventuellt lite is. Eller användas till att blanda drinkar.