Absinthe, – den mest legendariska utav samtliga drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar du noll mer legendarisk än absint.


Klicka här för Absinthinfo.

De mesta folk innehar förmodligen en grundläggande medvetenhet om att absint är, men de flesta utav dem vet blott några sanna fakta om sprit eller alkohol och blott en bråkdel utav dem innehar haft chans att inneha ett glas utav denna mystiska dryck före sej på bordet.

Därför vill jag med det här lilla inlägget framföra för er läsare lite fakta om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess briljant förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.

Mycket berusande och kryddad med anis, sägs absint äga varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en doktor från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flera år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod kända för att få fabricera en medicinsk tonic som bar en enorm likna med absint.

Likväl var det Ordinaire, inte Henriod systrar, som avyttrade formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som sedan etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin bild som en läkemedelstonic samt blev mer känd för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, drömmar och för att ge inspiration till konstnärer.

Alltså legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett realitet är att hon inspirerade så stora konstnärer och författare som Degas, Van Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att alstra målningar och litteratur som har blivit tidlös i världens konst samt litteratur.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot sprit i allmänhet och mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att påstådd belägga att malörtens olja, en av de många ingredienserna i absint, var farlig samt giftig, , även om bara en liten mängd malört fanns i en absint butelj.

En annan evenemang som skedde i begynnelsen utav nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall samt mördade hela sin familj.

Även om mannen hade en lång historia utav att vara gravt alkoholiserad samt missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i många europeiska länder samt AMERIKA.

Frankrike följde efter år 1915.

Kanske för att det var förbjuden frukt, innehar många av de falska rykten samt historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än idag, trots att modern vetenskap innehar visat att malört ej är mer skadligt eller bildar dårskap än någon annan naturlig beståndsdel som pepparmynta olja alternativt vaniljextrakt.

Nu, i början utav 2000-talet, tas förbuden så sakteliga bort.

I de större europeiska länder är absint helt lagligt åter.

I US OF AMERICA (givetvis) är det ännu grundnorm mot att alstra samt sälja den, även om annorlunda affärsverksamhet har hittat på möjligheter att gäcka dessa bann.

Att dricka absint är ej längre ett brott.

För en jänkare, innebär det att det är acceptabelt att dricka absint, så länge du köper det från en rättslig, icke-amerikanska källa som du kan hitta Internet.