Absinthe Sprit, Bara en drink eller en legend?

Många människor tror att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som sprit alternativt alkohol framförallt eftersom det ej är buteljerat med tillsats av socker.

En nuförtiden nästan utsuddad barriär säger att en likör är sprit med tillsats av socker och smakämnen – samt då börjar väl nästan all alkohol som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron alternativt blåbär, vem skulle anlända på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en strong växtbaserade sprit som destilleras med malört samt anis, men är också känd för att inneha andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens beteckning Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol är i många olika typer.

Dess utveckling började i slutet utav 17-talet i Schweiz för att efter att spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som man kanske begriper, var kvaliteten på de annorlunda märkena mycket varierade, ungefär som vin är idag, samt de billigare sorterna utav absint hade lägre alkoholhalt samt använde mestadels ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien samt var en utav dessa billigare sorter som innehöll en del alternativt noll anis, fänkål eller någon utav de övriga örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och särskilt den franska var ansvariga för att ordentligt öka poopulariteten för absint samt bedömdes vanligen vara de som producerade högsta kvalitet.

Medan alla innehar sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”: https://godabsint.com.

Det är också ett litet antal betraktas som “special absint” som är helt exklusiv samt avvikande.

Det är många legender och myter kring absint sprit, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) därför att det (oftast) innehar en smaragdgrön kulör.

Inledningsvis såldes det som ett universellt medicin, kanske på grund av fördelarna med malört samt övriga örter.

Det rekommenderades för behandling utav epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Så småningom såldes det både som en huskur samt en aperitif.

Den hade en exklusiv effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds utav den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög användning utav absint var kopplat till hallucinationer, våld samt depression.

Antagligen det är på grund av detta det fick så mycket eloge av bohemiska varianter och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway samt Oscar Wilde.

Legenden säger att den kända holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt förena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så aktuell i Frankrike, särskilt med bohemiska författarinna samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Man kan finna det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen utav drycken ökade så gjorde även efterfrågan, och rätt så snart sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna folk förstörde för alla övriga.

Det fanns flera mord som var kopplade till konsumtion utav absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj samt därnäst sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men många andra länder följde kort därnäst.

Ehuru det fortfarande minsann inte är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den kända gröna drycken växer nu i popularitet åter.

Idag när du har lärt dig ett litet antal spännande fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv bestämma om det blott är en annan dryck, eller antagligen mer av en legend.

Med det kumulativ popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta och se om historien upprepar sig.