Fasta för hälsans skull med 5:2 metoden

Det är ingenting nytt att fasta. Pythagoras krävde av sina studenter att de skulle fasta i 40 dagar därför att rena kropp och sinne innan de fick ta emot hans undervisning och Bibeln berättar att också Jesus fastade i upp åt 40 dagar i sträck.

“Vår mat ska vara vår medicin” sade Hippokrates, som vi idag känner som läkekonstens fader, redan ca 400 år före Kristus. Han liksom många andra tidiga läkare ordinerade fasta vid både lindriga samt allvarliga sjukdomar och de hade, enligt nutida forskning, på flera sätt en poäng i det de utförde. Nu har vi börjat förstå vilka biologiska processer fastan utlöser i våra kroppar och hur de håller oss friska och hälsosamma.

Forskare har vetat i åttio år att man genom att reducera kaloriintaget med 20-40% mot vad som anses nödvändigt kan förlänga livet på så gott som allihopa prövade djurarter, så länge mängden vitaminer samt övriga näringsämnen fortfarande är tillräcklig. Därtill visar testerna att en livslång sådan diet fullständigt kan eliminera hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och demens. Klicka här för mer info.

Att fasta så länge som Pythagoras och Jesus förespråkade har forskarna emellertid visat inte är nödvändigt. Den periodiska fastan, att inta begränsat med kalorier under en del dagar, praktiseras redan av många kulturer av religiösa skäl. Nu kan vi hänga på dem, men av hälsosamma anledningar.

Att två dagar i veckan reducera kaloriintaget samt undvika de största kolhydratfällorna jämnar ut din blodsockernivå så pass att du inte längre känner sötsuget och hamnar i blodsockerdippar. Kolesterolvärdet sjunker också och minskar genast risken för hjärtsjukdomar. Att fasta för hälsans skull är inget nytt, men sannerligen inte heller förlegat utan har numera många belägg i modern forskning.

Det finns en väldigt unik pocketbok skriven av Ola Norrman (han som författat succen “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och simpelt heter 52-dieten. Vad som är en stor bonus är att man kan låna boken gratis på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens resa till bibliotelet – man lånar via datorn. De flesta jättedyra bra böcker kan lånas – avgiftsfritt. Läses enklast med en eBokläsare, som iRiver. Vill man köpa så finns pocketboken på allt-fraktfritt.se.