Bättre form med Saigonkanel

Ketos stimuleras med hjälp av Vietnamesisk kanel

Det är inte enbart som smakgivare som kanel kan användas. De som anslutit sig till dieter med begränsat kolhydratsintag, såsom LCHF, Atkins eller Dukan «fårlov» att krydda med kanel, det är en av få helt accepterade smaksättare – en annan vanlig är vanilj. Vad som har upptäckts genom det här är hur kanelen inte bara är acceptabel, utan till och med en stor hjälp för personer som strävar efter ketos – och den bästa av samtliga är den vietnamesiska kanelen som är den mest komplexa formen av Kassiakanel, och som ger långt bättre effekt än «den äkta kanelen» Ceylon.

Vietnamesisk kanel – eller Saigonkanel som denna kanelsort vanligtvis kallas – har visat sig slunga in kolhydratsratare i ketos mycket snabbt och effektivt.

Trots att man upplever sig strikt med sitt kolhydratintag så anser många LCHF:are att det likväl tar tid för kroppen att gå in i det fettförbrännande ketostillståndet, men om man tillför Saigonkanel i sin dagliga diet så ökar insulinkänsligheten och kroppen hamnar mycket fortare i ett ketogent läge.

Saigonkanel är en formfixare åt samtliga

Det här med Saigonkanelens ketosstimulerande egenskaper är naturligtvis en briljant upptäckt och helt rätt i tiden då fler och fler upptäcker vilka positiva hälsoeffekter de får av en ketogen diet. Ketos är det tillstånd som kroppen träder in i när den tömt sitt glykogenlager. För att det här ska inträffa måste man strypa sitt kolhydratintag nästan fullständigt, vilket innebär att man lever på en diet på främst kött, fisk, ägg, nötter och ovanjordgrönsaker. Fett är också en viktig del i dessa dieter – allt från smör till olivolja och kokosfett.

Gå ner i vikt med hjälp av ketos

En ketogen diet, som LCHF (Low Carb High Fat), innebär att människor på ett relativt okomplicerat vis når sin idealvikt – den som är underviktig ökar i kilon och den som är överviktig går ner. Saigonkanel, som främjar ketos, är därmed en fantastisk hjälp i kampen mot övervikten och mot en bättre hälsa.

Ifall man inte äter i enlighet med en ketogen diet utan istället ibland svävar ut med sötsaker och stora pastarätter så hjälper kanelen till på det vis att den tar udden av blodsockertopperna, som dessvärre är en oundviklig avigsida med kolhydratrik kost.

Insulinkänsligheten förhöjs av kanel – framför allt av Saigonkanel – vilket gör det svårare för kroppen att hinna förvara blodsockret i fettvävnaden innan den förbränns i blodet. Saigonkanel har visat sig kunna stegra förbränningen av blodsockret upp till 20 gånger det normala.

Saigonkanel för smakens skull

Kanel har jämt funnits bland våra kryddor, denna bruna bark bidrar till fyllig och mustig smak åt allt från mat till desserter och drycker av olika slag – ja, det finns till och med tuggummin med kanelsmak! Vi har ätit kanelen för att den är delikat, och framför allt under höst och vinter dyker fantastiska recept med kanel upp. Kanelbullar är en av svensk baktraditions mest älskade recept och en aning kanel på morgongröten, eller morgonfilen/-yoghurten är en äkta klassiker.

När nu kanel visar sig vara så förträffligt för hälsan och formen, både för lågkolhydratare samt kolhydratsätare, så känns det än mer motiverat att smaksätta med denna väldoftande krydda i tid och otid, upp till fyra gram Saigonkanel kan man inta per dag, utan att riskera dåliga konsekvenser. För bästa utfall är det alltså Saigonkanelen som måste brukas.