Ketos stickor mäter snabbt och enkelt om kroppen är i ketos

Ketos stickor mäter om man är i ketos. Ketos är ett ämnesomsättningstillstånd där kroppen börjar använda sig av lagrade fettdepåer som främsta bränsle eftersom inga kolhydrater tillförs systemet. I vanliga fall är kolhydrater kroppens huvudsakliga bränsle, de är mer lättillgängliga än något övrigt. Snabba kolhydrater som socker aktiveras främst men blir gärna lätt till lagrat fett som reserveras för mindre bra tider. Det är metaboliska funktioner som finns kvar från dagarna då vi levde utan någon säkerhet aktuell tillgången till föda.

Vill man gå ner i vikt är dieter baserade på ett begränsat intag av kolhydrater väldigt effektivt, särskilt om man har många kilon att tappa. Man får äta äggviteämne och fett, men inga kolhydrater, alternativt åtminstone inte mer än 40 gram kolhydrater per dag vilket motsvaras av ca 100 gram vit fralla. Ju färre kolhydrater, desto högre fettförbränning.

Länge har bantning och viktnedgång varit enormt fokuserade på räkning av kalorier. Man får äta vad man vill men begränsa mängden så att antalet kalorier som äts understiger de man förbrukar. Är man passiv så blir matmängde ofta enormt liten och hungerskänslor är vanliga. Är man mer engagerad så kan man öka på kaloriintaget lite, men fortfarande inte mer än marginellt. Är man medveten om vilken mat som mättar antagligen så kan en kaloridiet fungera utan för mycket ansträngning, men få har check på hur verkligheten aktuell kalorier faktiskt ser ut. Don som känns nyttiga, som t ex juice, kan vara rena kaloribomber.

LCHF (Low Carb High Fat) dieter ska man aldrig gå omätt. Protein samt fett mättar betydligt mer än kolhydrater och i bestämmelse får man förtära obegränsat med protein- och fettrik mat. En typisk frukost för en LCHF: are är ägg med bacon. Det som kan vara svårt med denna art av ketos diet är att sockerberoende får svår abstinens i begynnelsen. Huvudvärk, matthet samt irritation är vanliga symtom när man absolut slutar förtära kolhydrater, men dessa försvinner efter blott ett litet antal dagar samt efter toppen 2 veckor är allt sockersug borta.

Gillar man att exercera mycket konditionsträning så kan en strikt LCHF diet vara hårt alldenstund kroppen blir segare utan kolhydrater. Då kan man öka kolhydratintaget litegrann samt ännu få vettig effekt.

Om man känner till med sej med säkerhet att det inte förekommer ett litet antal kolhydrater, eller extremt en aning kolhydrater i ens kost så kan man vara bestämd på att kroppen är i det metabola tillståndet ketos, eller ketosis. Om man vill få det bevisat för sig så kan man begagna så kallade reagensstickor – alternativt ketos stickor – som snabbt och lätt indikerar ett tillstånd av ketos. Dessa stickor finns under en antal annorlunda namn, däribland Keto Diastix, Ketonstickor, Keto-Diabur försök. På www.allt-fraktfritt.se säljs ketos stickor under namnet Ketostix.